Notícies

SantCugatCreix explica, una vegada més, els seus 4 programes europeus, ara en el Consell Sectorial d'Esports convocat per l'Ajuntament de Sant Cugat

18.01.2023

SantCugatCreix explica, una vegada més, els seus 4 programes europeus, ara en el Consell Sectorial d'Esports convocat per l'Ajuntament de Sant Cugat

SANT CUGAT, CIUTAT

SantCugatCreix ha explicat, una vegada més, els 4 programes europeus en els quals ha treballat (Ethics4Sports, desenvolupat entre els anys 2016 i 2019, i Scores, desenvolupat entre els anys 2019 i 2021) i en els que està participant (Sportboard i Sonar Injuries), ara en el Consell Sectorial d'Esports, que ha convocat l'Ajuntament de Sant Cugat aquest dimarts, 17 de gener, a la Casa de Cultura.

L'associació SantCugatCreix, que va néixer el 2014, integra 6 clubs esportius: Patí Hoquei Club Sant Cugat, Club Voleibol Sant Cugat, Club de Rugby Sant Cugat, Junior FC, Club Handbol Sant Cugat i Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat). L'associació suma un total de 4.200 esportistes, 1.380 dones (el 48%) i 1.519 homes (el 52%).

 

Miquel Martínez, segon a la dreta de la imatge, ha explicat els 4 programes europeus de SantCugatCreix. FOTO: Àlex López Puig / SantCugatCreix.

 

L'Sportboard

L'Sportboard s'està desplegant entre els anys 2022 i 2024. L'any 2019, l'Ajuntament de Sant Cugat deixa de participar en el programa EthicsForSport (E4S), però alguns socis europeus d'aquest projecte i Blanquerna-Universitat Ramon Llull, que després del seu informe d'avaluació de l'E4S veu la potencialitat del sistema, decideixen evolucionar a un nou enfocament, l'Sportboard.

El nou Sportboard és un sistema participatiu transversal de famílies, entrenadors/es, professors/es d'educació física, esportistes, incorporant als gestors esportius. És una eina de monitoratge dels comportaments visualitzats en l'àmbit esportiu basant-se en la definició d'indicadors de conducta ètica, el seu registre, seguiment i gestió per oferir una autoregulació eficient de les organitzacions esportives de base.

I, tot això, es farà a través d'una app. Una eina de comunicació transversal amb informació en directe i en línia, del club / administració / gestor / entrenador a famílies, o viceversa. També hi haurà formació en línia: curs en línia per a entrenadors esportius i professors d'educació física per proporcionar-los una comprensió clara dels indicadors de comportament ètic i eines per al seguiment i la gestió del comportament ètic dels nens i joves.

Aquest nou sistema pretén desenvolupar la capacitat de tots els actors implicats –entrenadors, pares i joves esportistes i gestors– en l'observació i l'anàlisi dels comportaments tant ètics com desafiants produïts en l'àmbit de l'esport, sigui durant entrenaments sigui competicions o en situacions relacionades, tant abans com després de la participació activa i registra-la en l'aplicació.

Hi haurà una avaluació contínua. Un equip de recerca, impulsat per Blanquerna-Universitat Ramon Llull analitzarà de forma global tots els registres amb l'objectiu de donar forma a accions o necessitats futures de totes les persones i col·lectius implicats adaptades a la realitat que s'ha mesurat amb el sistema.

Els nous indicadors de comportament que s'incorporen a l'SportBoard s'organitzaran al voltant d'almenys 6 categories de comportament: (1) assetjament i bullying; (2) la discriminació, ja sigui per origen, color, gènere, religió, discapacitat o orientació sexual; (3) dopatge; (4) abús, inclòs l'abús sexual; (5) violència, i (6) arranjament de partits.

 

El Consell Sectorial d'Esports s'ha celebrat a la Casa de Cultura. FOTO: Àlex López Puig / SantCugatCreix.

 

El Sonar Injuries

El Sonar Injuries, que s'està desenvolupant entre els anys 2022 i 2024, vol potenciar les habilitats educatives i formatives dels entrenadors d'esports de base en el seguiment i prevenció de lesions esportives d'infants i joves (de 10 a 21 anys), amb especial atenció a les esportistes femenines.

Un cop finalitzat el projecte, ens deixarà el desenvolupament i implantació d'un sistema específic de vigilància de lesions adaptat a l'esport juvenil, amb especial atenció a les noies, amb un repositori en línia de bones pràctiques i protocols per a la prevenció de lesions, i recomanacions per a organitzacions esportives en matèria de prevenció de lesions.

Sant CugatCrteix, crític amb la dotació de l'Ajuntament en la partida de promoció de l'esport

En l'últim punt de l'ordre del dia, en el torn obert de paraula, Miquel Martínez, de l'àrea de Coneixement de SantCugatCreix, ha pres la paraula per assegurar que la partida pressupostària que l'Ajuntament de Sant Cugat destina en la promoció de l'esport a l'Ajuntament de Sant Cugat "continua encallat i és insuficient". I ho ha argumentat "amb xifres reals i dades objectives que detallen, fins i tot, els informes de consultories contractades pel mateix Ajuntament, en el Mapa d'Instal·lacions Esportives Municipal (MIEM) i en el Pla Estratègic de l'Esport". Martínez també li ha detallat que "si comparem aquestes xifres amb pressupostos en la promoció de l'esport de ciutats de l'entorn de Sant Cugat, la nostra ciutat està molt per sota. Hi ha indicadors que diuen que no s'ha treballat bé i què és el que es mereix l'esport de Sant Cugat". Martínez ha conclòs que "Sant Cugat inverteix poc en esport i els indicadors disponibles indiquen que en termes d'ajuda directa a clubs podem estar fins al 50% menys en comparació en ciutats que ens envolten".

En el Consell Sectorial d'Esports, que ha presidit Francesc Carol, regidor d'Esports de l'Ajuntament de Sant Cugat, hi han participat 9 clubs i 2 associacions, amb 20 persones a l'acte. Han estat els següents: Patí Hoquei Club Sant Cugat, Club de Rugby Sant Cugat, Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat, Club Muntanyenc Sant Cugat, Futbol Sala Sant Cugat, Sant Cugat Futbol Club, Club de Futbol Unión Mira-sol Baco, Qbasket Sant Cugat, Escola de Patinatge Artístic de Sant Cugat, la Coordinadora d'Entiatats Esportives de Sant Cugat i SantCugatCreix.

També hi han pres part la Coordinadora d'afes de Sant Cugat, l'Oficina d'Esports per a Tothom (OMET) i Paidos.

 

TEXT i FOTOS: Àlex López Puig.