Notícies

La jornada 'Prevenció de lesions en l'esport' de SantCugatCreix destaca la importancia d'una bona pedagogia

19.02.2023

La jornada 'Prevenció de lesions en l'esport' de SantCugatCreix destaca la importancia d'una bona pedagogia

SONAR

SantCugatCreix ha organitzat, amb èxit, una interessant jornada de formació, amb la xerrada i taula rodona 'Prevenció de lesions en l'esport', aquest dissabte 18 de febrer, a el Sant Cugat Hotel, amb més d'una vintena d'assistents. I ho ha fet com l'única activitat paral·lela de la celebració, a Sant Cugat, de la 48a Copa de la Reina de voleibol, amb la col·laboració del DSV Club Voleibol Sant Cugat.

Sonar Injuries

Aquesta jornada d'esport femení i coneixement s'emmarca com una de les accions de formació del programa europeu Sonar Injuries, que coordina i desenvolupa el Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i del que SantCugatCreix n'és un dels socis. Sonar Injuries desplegarà i implementarà un sistema específic de vigilància de lesions adaptat a l'esport juvenil, amb especial atenció a les noies.

La jornada, oberta a tothom i adreçada a directius, directors tècnics, entrenadors, preparadors físics i fisioterapeutes que treballen en clubs esportius de base, s'ha iniciat amb una breu explicació del programa SONAR Injuries, a càrrec de Javier Peña, director del projecte SONAR Injuries a Catalunya i del projecte europeu. A continuació s'ha detallat el sistema de seguiment i prevenció de lesions europeu i català, a càrrec de Joshua Colomar, coordinador del projecte europeu SONAR Injuries i professor a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i Aitor Piedra, coordinador projecte català SONAR Injuries i professor associat a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

 

 

Conclusions

L'acte ha finalitzat amb una taula rodona sobre prevenció de lesions, que han moderat Joshua Colomar i Aitor Piedra, amb la participació de Javier Peña, director del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de UVic-UCC; Miguel Fuente, entrenador responsable del centre d'alt rendiment del voleibol català; Fermin Oliete, fisioterapeuta del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat, professor de màsters esportius i readaptació i 15 anys de fisioterapeuta del Club Voleibol Sant Cugat; Jordi Padró, coordinador del Sonar Injuries a SantCugatCreix i preparador físic, i Abril Gorgori, dietista-nutricionista, assistent de recerca al Grup de Recerca en Activitat Física, Alimentació i Salut de la Universitat de Barcelona (UB) i entrenadora de bàsquet.

Els cinc ponents han coincidit en la importància que els clubs treballin en la prevenció de lesions dels seus esportistes. Jordi Padró ha insistit en la importància "de fer una bona pedagogia en totes les persones que integren un club: directius, entrenadors, jugadors i famílies. Des que el club on treballo com a preparador físic vam començar a enfortir el concepte de preparació física fins ara, hem fet un pas important. Les jugadores comencen a entendre que cal fer una bona preparació física. Per evitar lesions, una preparació física no la pot fer un entrenador, ho ha de fer un especialista, un preparador físic". En aquesta línia, Miguel Fuente ha destacat que "la part principal és la de conscienciació dels entrenadors. I, així, és clau que el club marqui les directrius. Entrenar vol dir entrenar-ho tot". Abril Gorgori ha explicat que "pels esportistes, quan fas preparació física, és una cosa farragosa, negativa. I, a més, en equips de base, els tècnics, quan els jugadors es porten malament els castiguem a fer flexions, abdominals... I no ho hem de fer, cal fer-los veure que la preparació física és important per evitar lesions. També és molt rellevant descansar bé i consumir verdures, fruita, carbohidrats i proteïnes". Javier Peña també ha donat dades: "Els estudis diuen que un escalfament ha de durar entre 10 i 20 minuts de mitjana. Si això ho fas dos o tres dies a la setmana, ja has fet molt per evitar lesions. Per fer una bona preparació física es poden fer moltes coses; no es necessiten molts mitjans". Per a Fermín Oliete "s'ha d'educar l'esportista i explicar-li què ha de fer per cuidar-se. Ha de tenir uns bons hàbits d'higiene esportiva. Hem de tenir molt present l'etapa en què els nois i les noies estan creixent".

 

 

En la jornada cal destacar la presència, entre d'altres, tres membres del Club Voleibol Girona, que no s'han volgut perdre aquesta cita.

El DSV CV Sant Cugat ha organitzat la 48a Copa de la Reina

El DSV CV Sant Cugat ha organitzat, per primera vegada en els seus 34 anys d'història, la Copa de la Reina. La 48a Copa de la Reina s'ha jugat del 17 al 19 de febrer al Pavelló 3 de la ZEM Rambla del Celler. Hi han jugat els 5 primers classificats de la primera volta de la lliga regular de la Lliga Iberdrola, que va finalitzar en l'11a jornada, el 12 de desembre, i el DSV CV Sant Cugat, com a club amfitrió.

 

 

TEXT i FOTOS: Àlex López Puig.