Notícies

Vuit anys de SantCugatCreix

06.09.2022

Vuit anys de SantCugatCreix

ARTICLES D'OPINIÓ

L’any 2014, 3 clubs esportius de Sant Cugat, el Club de Rugby Sant Cugat, el Club Voleibol Sant Cugat i el Patí Hoquei Club Sant Cugat, van creure i decidir col·laborar compartint iniciatives i coneixement. A aquesta idea li vam batejar com SantCugatCreix (SCCreix).

La incorporació de 3 entitats més, primer el Junior FC, després el Club Handbol Sant Cugat i, finalment, el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat, ja fan 6 els clubs que creuen en aquest model de col·laboració entre entitats. Junts conformen 4.200 esportistes federats dels quals el 48% són esportistes femenines, en 8 disciplines diferents.

He tingut la sort d’estar present en aquest naixement i participar-hi fins al dia d’avui. Des d’aleshores, s’han fet moltes coses.

El 2015, SCCreix proposa a l’Ajuntament de Sant Cugat que l’acompanyi per desenvolupar un sistema de monitoratge de comportaments ètics en l’esport amb finançament europeu.

El 2016, la Unió Europea (UE) atorga el projecte coordinat per l'Ajuntament de Sant Cugat i neix a Sant Cugat l’Ethics4Sports. Aquest projecte finalitza el juny del 2018 amb un molt bon reconeixement internacional.

També al 2016, SCCreix suggereix al llavors regidor d'Esports de l'Ajuntament de Sant Cugat, el Sr. Eloi Rovira, que Sant Cugat opti a ser Ciutat Europea de l’Esport, i gràcies al treball conjunt d’entitats, regidor i de l’àrea d’Esports de l'Ajuntament, el 2018 som Ciutat Europea de l’Esport, un any en què l’esport va ser protagonista.

El 2017, SCCreix presenta a l’àrea d’Esports un estudi comparatiu de la inversió que es fa a la ciutat en esports i les subvencions que reben les entitats esportives de ciutats similars. Aquest estudi deixa veure que Sant Cugat inverteix i subvenciona als seus clubs menys que municipis catalans propers i semblants. Durant el 2017 es desenvolupa i l’Ajuntament publica el 1r Pla Estratègic de l’Esport de Sant Cugat. Aquest pla diagnostica diferents aspectes, entre ells destaquen que Sant Cugat inverteix poc en esport i que hi ha manca evident d’instal·lacions esportives.

El 2019 participem en l’SCORES, un projecte europeu formatiu que busca mecanismes per treballar i certificar les habilitats que desenvolupen els esportistes durant la seva pràctica esportiva (Soft Skills), habilitats molt valorades per les empreses en els seus processos de reclutament de personal. En aquest projecte, SCCreix desplega un innovador sistema digital de certificació d’habilitats i les eines per a fer arribar aquestes certificacions a les empreses ocupadores. El projecte és valorat per la UE amb una nota de 82 punts sobre 100.

El 2022 i fins a 2024, SCCCreix aconsegueix estar en dos projectes més amb finançament europeu:
1. L’SportBoard, que permetrà evolucionar la feina feta en l’Ethics4Sports amb un exclusiu i potent equip de recerca de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna.

Es construiran millors eines i procediments més precisos que ajudin a entrenadors, famílies, entitats i administracions a conèixer la salut dels comportaments que ocorren en la pràctica esportiva.

2. L’altre projecte que s’inicia és el Sonar Injuries, que ens aportarà una potent eina de recull de lesions, formació en línia i protocols definits a les entitats i entrenadors per treballar els aspectes del correcte treball físic i la prevenció de lesions, sobre tot enfocat a l’esport femení. Aquest cop, de la mà d’un experimentat equip de la Universitat Central de Catalunya (UVIC).  

S’ha fet feina amb la creença que l’esport és una potent eina educativa i, certament, a SCCreix li han quedat temes pendents: treballarem juntament amb els clubs per una millor connexió amb les famílies perquè coneguin aquests aspectes derivats de la pràctica esportiva dels seus fills/es.  

Ens ha quedat estar en un espai constructiu (agents esportius/Ajuntament) que desenvolupi, que treballi pel futur de l’esport/activitat física de Sant Cugat. I aquest espai tindria uns grans reptes al davant: normalitzar el pressupost municipal dedicat a esports i a les entitats, planificar el Pla d’Instal·lacions Esportives i treballar els aspectes clau d’un futur Model Esportiu de Sant Cugat, així com avaluar / estimar l'Impacte Social i Econòmic de l'Esport a la nostra ciutat.

Entrem a la recta final de l’actual mandat municipal i des de SCCreix estarem atents a les diferents propostes per l’esport dels aspirants a governar la ciutat. Tenim el convenciment que apareixeran persones en l’escenari polític esportiu amb coneixement, capacitat de consensuar, visió política de l’esport local, i sensibilitat vers l’esport i l'activitat física com eina formadora de persones.

En qualsevol cas, el camí segueix i continuarem aprenent a col·laborar, a compartir i aspirar a ser cada dia una mica millors.

 

Miquel Martínez Borda.

Àrea Coneixement SantCugatCreix.