Notícies

SantCugatCreix prepara el seu desè aniversari

21.07.2023

SantCugatCreix prepara el seu desè aniversari

DESTACATS

A partir de l'abril del 2024, SantCugatCreix celebrarà el seu desè aniversari. Miquel Martínez, president d'aquesta associació de 6 clubs, ha donat tots els detalls en un acte en el qual l'entitat també ha presentat el cicle de 4 xerrades 'L'Esport en primer pla' que organitzarà el pròxim curs 2023-2024, i la situació actual dels programes europeus Sportboard i Sonar Injuries i quins seran els passos a seguir a partir del mes de setembre. L'acte s'ha celebrat aquest dijous, 13 de juliol, a el Sant Cugat Hotel, davant una trentena de persones, entre les que cal destacar les regidores d'Esports de Sant Cugat i Igualada, Núria Escamilla i Patrícia Illa, respectivament.

10 anys a l'abril del 2024

L'abril del 2014, 3 clubs van fundar SantCugatCreix: el Patí Hoquei Club Sant Cugat, el Club Voleibol Sant Cugat i el Club de Rugby Sant Cugat. Més tard, es va incorporar el Junior FC i, posteriorment, ho va fer, primer el Club Handbol Sant Cugat i, després, el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat. Així, són 6 els clubs que en l'actualitat integren l'associació SantCugatCreix.

Martínez: "En 10 anys hem fet 4 projectes europeus: l'E4S, l'Scores, l'Sportbaord i el Sonar Injuries"

Miquel Martínez, president de SantCugatCreix ha detallat quins van ser els seus inicis: "L'abril del 2014, després de dos anys de treball, sortia a la llum que tres clubs de Sant Cugat amb necessitats estructurals molt importants perquè en uns anys molt difícils competíem en categories estatals, que havíem de viatjar molt i que teníem uns grans requisits per part de les federacions estatals, vam decidir agermanar-nos per compartir. La primera idea va ser que érem clubs de primer nivell que volíem anar junts perquè trobaríem molts patrocinadors i podríem fer moltes coses. La realitat ens va posar a lloc i vam haver de ressituar-nos i el camí que vam fer va ser el d'estructurar una manera de funcionar que fos comuna i que poguéssim compartir. Després, van venir tres clubs més. I, avui en dia, SantCugatCreix té més de 4.500 esportistes, amb un 50%, aproximadament, d'esportistes femenines. I, això, ens dóna un escenari molt potent per elaborar aquest tipus de productes que estem fent. De fet, en aquests 10 anys hem fet 4 projectes europeus: Ethics For Sports (E4S), Scores, Sportbaord i Sonar Injuries".
SantCugatCreix va assistir en l'acte de cloenda del projecte català del Sonar del curs 2022-2023, el 28 de juny, al Museu i Centre d'Estudis de l'Esport Doctor Melcior Colet de Barcelona, en què van participar Aleix Villatoro, director del Consell Català de l'Esport de la Generalitat de Catalunya i Josep March, representant territorial de l'Esport a Barcelona per la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física de la Generalitat de Catalunya.

Martínez: "Assumim aquest paper de buscar coneixement i portar-lo als nostres clubs, entrenadors, famílies..."

En aquest acte, Martínez va demanar la paraula "per reivindicar entitats com SantCugatCreix que el que fan és intentar recollir aquest coneixement que s'està generant amb aquests centres de coneixement -en aquest cas la Universitat de Vic - Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF)-, que tenen tanta capacitat de fer coses. I vaig aixecar el dit per explicar que nosaltres volem fer aquest paper. A més, aquest és un paper que està poc reconegut, que no es visibilitza i que, de vegades, no s'entén. No hi ha massa estàndards com el nostre, per comparar-nos. I assumir aquest paper de buscar coneixement i portar-lo als nostres clubs, entrenadors, famílies, per lesions, per comportaments, per habilitats, pel que sigui, ens dóna valor".

 

Miquel Martínez, president de SantCugatCreix, durant l'acte.

 

Martínez: "Ens volem reivindicar com a agent i interlocutor per ajudar a la nova regidoria d'Esports"

SantCugatCreix també ha aprofitat l'acte per assenyalar que "iniciem una etapa de govern municipal. Pensem que l'esport de Sant Cugat està en colapse, perquè la ciutat ha crescut moltissim, perquè la ciutat té moltes necessitats, perquè hi ha moltes coses que no s'han fet i també ens volem reivindicar com a agent per ajudar a que aquest camí per poder arribar a trobar les solucions que ens calen, que són moltes i algunes molt urgents, volem ser un interlocutor i poder donar el nostre punt de vista, no tant del dia a dia dels clubs sino des d’un punt de vista més filosofic i tècnic, vist des de fora, des d'un altra punt de vista”.

Miquel Martínez ha assegurat, una vegada més, que SantCugatCreix "té moltes idees i moltes ganes de fer coses".

Actes del 10è aniversari de SantCugatCreix:

-Abril 2024: acte conjunt dels 6 clubs de SantCugatCreix. Reconeixement a persones que han treballat per a l'associació.
-Juny 2024: tancament de l'Sportboard català.
-Octubre 2024: Acte de tancament del Sonar Injuries a la Universitat de Vic.
-Novembre 2024: Acte de tancament del programa europeu Sportboard, que lidera SantCugatCreix, a Bruseles.

D'altra banda, SantCugatCreix està treballant en la possibilitat d'organitzar un congrés. "S'està coent, estem treballant en un acte important", ha explicat Martínez.

Èxit organitzatiu i participatiu

L'acte, que ha comptat amb la presència d'una trentena de persones, ha estat presidit per Núria Escamilla, regidora d'Esports de l'Ajuntament de Sant Cugat (Junts per Sant Cugat), i Patrícia Illa, regidora d'Esports d'Igualada i secretària de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC). També ha comptat amb la presència dels regidors Elena Vila (PSC), i Alfredo Bergua i Estrella Salanova (PP).

També hi ha participat 4 clubs de SantCugatCreix. Ho han fet Raimon Casas, president del Patí Hoquei Club Sant Cugat; Miguel Pelayo, president del Club de Rugby Sant Cugat; Marcos Hofmann, president del Junior FC, i Juan Antonio Ortega, directiu del Club Handbol Sant Cugat. També hi ha assistit representants de la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat (el president Joan Carles Sada); Unió Esportiva Sant Cugat (el president Vicenç Beltran); Club Muntanyenc Sant Cugat (el vicepresident 2n Fernando Cortizo); Penya Blaugrana Sant Cugat (el president Josep Maria Félez); Unió Ciclista Sant Cugat (el president Oriol Cusó), i Club Karate Sant Cugat (el president Òscar Martorell).

L'acte l'ha presentat Àlex López Puig, cap de Comunicació de SantCugatCreix.

 

TEXT: Àlex López Puig.

FOTOS: SantCugatCreix.