09.03.2022
L'associació de clubs SantCugatCreix ha fet història. Per primera vegada des de la seva fundació -el maig del 2014-, coordinarà un projecte europeu, l'SportBoard. SantCugatCreix, integrat per 5 entitats esportives de Sant Cugat, ha presentat aquest dilluns, 7 de març, a l'Hotel Sant Cugat, en roda de premsa, els 2 nous programes europeus que li ha concedit la Unió Europea (UE), a través d'Erasmus +, el programa de la Unió Europea per a l'educació, la joventut, la formació i l'esport, que destina fons europeus per a desenvolupar projectes de cooperació entre diferents països. Són l'Sportboard i el Sonar Injuries, que es desplegaran entre els anys 2022 i 2025.
Mauri Benito: “Seguirem fent programes europeus, que ho fem molt bé”
El president de SantCugatCreix, Mauri Benito, ha destacat la importància d’”aconseguir 2 programes europeus d'aquesta dimensió, amb un import econòmic que ens permet fer diferents accions interessants durant aquesta època tan difícil com és la COVID-19. El que hem assolit és per estar molt contents”. És més, Benito ha assegurat que “seguirem fent programes europeus, que ho fem molt bé, i intentarem posar el nom de la ciutat de Sant Cugat el més amunt que poguem a Europa”.
Albert Salarich, Miquel Martínez, Mauri Benito, Xavi Peña i Enric M. Sebastiani han presidit la roda de premsa. FOTO: À. L. P.
El programa SportBoard
El programa Sportboard, que es desenvoluparà entre els anys 2022 i 2023 (de 30 mesos de durada), executarà mecanismes innovadors de seguiment i gestió del comportament dels esportistes en la pràctica esportiva per oferir un bon govern en l'esport. L’SportBoard permetrà seguir col·laborant molt estretament amb Blanquerna-Universitat Ramon Llull -com ja va pasar amb el programa Ethics 4 Sports (E4S)- per desenvolupar i testar noves eines.
El programa ha obtingut una puntuació total de 87 punts, i el llindar era de 60 punts, i un pressupost total per a tots els socis de 250.000 euros, amb finançament europeu.
Aportarà retorn a diferents entitats
El projecte Sportboard és una iniciativa de continuïtat després de la implementació, amb molt d'èxit, de l'experiència col·laborativa Ethics for Sport (E4S) -programa, també, de SantCugatCreix-, que tenia com a objectiu el desenvolupament de mecanismes innovadors per promoure codis ètics en els esports de base i garantir-ne l'aplicació efectiva. SportBoard seguirà evolucionant l’experiència de l’E4S proporcionant més eines i coneixement i aportarà un retorn clar de bon govern a les administracions locals i nacionals, federacions esportives i entitats que gestionen l’esport de base.
L’eina d’observatori en línea rebrà uns 800 registres de comportament esportiu ètic. La prova pilot es farà entre 10 i 12 disciplines esportives: futbol, voleibol, rugbi, gimnàstica rítmica, bàsquet, hoquei sobre patins, hoquei sobre herba, patinatge artístic, dansa esportiva, atletisme, handbol, tenis i gimnàstica artística.
Permetrà obtenir més i millors eines de seguiment
L’SportBoard permetrà obtenir més i millors eines de seguiment. Es desenvoluparan activitats formatives i de sensibilització i es faran propostes de bon govern a diferents administracions públiques. Al curs educatiu en línea de l’SportBoard hi assistiran un mínim de 70 representants d’administracions, estructures i òrgans de govern esportiu de l’Estat espanyol i Itàlia. I d’aquests 70, almenys 50 representants utilitzaran la plataforma digital SportBoard per millorar el bon govern de l’esport. Com a mínim, uns 150 entrenadors i professors d’educació física faran servir l’aplicació móbil que desenvoluparà SportBoard -millorarà l'eina que s’està usant en aquests moments- per monitoritzar comportaments dels esportistes infantils i joves.
El que preten l'SportBoard és anar molt més enllà dels estrats de bon govern i donar recomenacions a les administracions públiques i a les entitats i a organitzacions que gestionen l'esport com federacions, associacions...
Obert a les entitats de Sant Cugat
Tal com ja es va amb l'E4S, SantCugatCreix vol obrir aquest coneixement i eines a les entitats de Sant Cugat que estiguin interessades a formar-hi part.
SantCugatCreix organitzarà unes jornades a Sant Cugat per iniciar el programa
Entre els mesos d’abril i maig, SantCugatCreix donarà el tret de sortida del programa amb unes jornades que tindran lloc a Sant Cugat.
En la meitat del projecte està previst l’organització d’una conferència a Mòdena (Itàlia) i també es vol impulsar un esdeveniment important dedicat a l’esport on es convidarà a assistir-hi i conèixer els projectes a totes les entitats esportives, administracions locals i nacionals. La cloenda del programa SportBoard se celebrarà a Brusel.les.
El consorci col·laboratiu Sportboard el coordina SantCugatCreix i està format per 5 entitats, 3 europees.
-SantCugatCreix (Catalunya).
-Club Anderlini (Itàlia).
-Ajuntament de Mòdena (Itàlia).
-Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport de Blanquerna-Universitat Ramon Llull (URL). (Catalunya).
-Think tank (fàbrica o laboratori d'idees) esportiu Sport and Citizenship (França).
Enric M Sebastiani, responsable del projecte SportBoard a Blanquerna-Universitat Ramon Llull, ha assenyalat que “una acció que compartim els dos projectes és la voluntat de servei. Les universitats, si som expertes en alguna cosa, és en la recerca i l'objectiu d'aquesta recerca ha de ser millorar les condicions de vida de les persones en molts sentits. L’SportBoard el que vol és estar atents als comportaments que hi ha al voltant de l'esport en edat escolar, quin impacte té en l'educació i en la felicitat dels nens i nenes. I el Sonar Injuries és un programa que vol observar, prevenir i entendre millor com funcionen les lesions. Quantes més dades tinguem, millor”.
Sebastiani també ha remarcat que “l'objectiu final és comprendre millor què està passant i quines recomenacions podriem fer per tal d'actuar millor. L'objectiu és millorar el govern de la pràctica esportiva en edat escolar i al final que aquest coneixement compartit realment ens beneficii a tots, però sobretot, als més petites i petits que practiquen activitat física esportiva”. I ha puntualitzat: “Un altra objectiu que pensem que podem assolir és que les dades que poguem està analitzant es puguin veure en viu, en calent, dia a dia, a través de la recollida i l'ànalisi immediat, la qual cosa beneficiarà a totes les entitats i persones que puguin accedir a aquesta informació”.
L'SportBoard és el primer programa europeu que coordina SantCugatCreix. FOTO: À. L. P.
Sonar Injuries
El Programa Sonar Injuries és un projecte de prevenció i detecció de lesions esportives en etapes infantils i joves, que es desenvoluparà en 30 mesos, entre els anys 2022 i 2024. Aquest projecte ha estat finançat amb el màxim, 400.000 euros.
El consorci col·laboratiu Sonar Injuries, del que SantCugatCreix formarà part activa, està format per 8 organitzacions de 7 països europeus (Bulgària, Croàcia, França, Alemanya, Països Baixos, Noruega i Espanya). Aquest consorci estarà liderat pel Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).
Quin és l'objectiu del projecte?
L’objectiu és potenciar les habilitats educatives i formatives dels entrenadors d'esports de base en el seguiment i prevenció de lesions esportives d'infants i joves (de 10 a 21 anys), amb especial atenció a les esportistes femenines.
Com es farà?
Es proporcionarà als agents de l'esport de formació una eina multimèdia que, de forma senzilla, permeti monitoritzar les lesions esportives, amb dades anònimes. Ensenyar als entrenadors els elements tècnics per desenvolupar la pràctica esportiva d'una manera segura i ètica en benefici del participant o l'esportista.
La seguretat també es basa en els coneixements, habilitats i actituds de prevenció de lesions i de donar resposta o reacció adequada en cas de lesions. De fet, la investigació demostra que un entrenament deficient és una de les principals raons que expliquen les lesions esportives.
Cal millorar contínuament les competències i habilitats dels entrenadors, i poden tenir l'oportunitat d'obtenir i millorar les qualificacions professionals. Així, Sonar Injuries vol contribuir clarament a aquest objectiu, mitjançant una intervenció holística (l'eina Sonar Umbrella) centrada en el tema de la prevenció de lesions.
Xavi Peña: “El projecte Sonar Injuries 0.1 el vam començar a treballar de forma embrionària amb SantCugatCreix”
Xavi Peña, responsable i coordinador del projecte SONAR Injuries a la Universitat de Vic, ha concretat que “el projecte Sonar Injuries 0.1 el vam començar a treballar de forma embrionària amb SantCugatCreix, que va ser la primera entitat en la que vam fer un estudi pilot per començar aquest camí. Va ser una experiència molt enriquidora. Vam detectar que necessitàvem eines més potents per poder ajudar a la gent a recollir les seves dades epidemiològiques i poder detectar aquestes lesions que s'estaven produint en activitat esportiva”.
El director del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física de la Universitat de Vic també ha explicat que “vam rebre finançament per part del Col.legi de Professionals de l'Activitat Física i de l'Esport de Catalunya (COPLEFC), que ens va permetre dissenyar una eina i un projecte que ja funciona amb el portal sonarinjuries.com, on, per exemple ja hi participa el Club Voleibol Sant Cugat. Està funcionant molt bé: recull lesions esportives i les analitzem”.
Xavi Peña: “Les lesions als esportistes tenen repercusions, com baixar el rendiment i l’abandonament de la pràctica de l'activitat”
Peña, exentrenador del primer equip del Club Voleibol Sant Cugat la temporada 2006-2007 i abans d’un equip de base, té molt clar que les lesions als esportistes “tenen repercusions, com baixar el rendiment esportiu i l’abandonament de la pràctica de l'activitat”.
Per a Xavi Peña, aquest tipus de programes “els haurien d'estar fent els poders públics i la sanitat pública perquè hi ha països que ho fan i els resultats són espectaculars”.
El Sonar Injuries el coordina el Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic. FOTO: À. L. P.
SantCugatCreix torna a demostrar el seu compromís amb l'esport de Sant Cugat
L'adjudicació d'aquests 2 nous programes europeus a SantCugatCreix és, sense cap mena de dubte, una excel·lent notícia per l'esport de Sant Cugat i per la nostra ciutat, Sant Cugat. Una vegada més, SantCugatCreix mostra el seu compromís amb l'esport de Sant Cugat, amb la formació i l'esport de base.
En 8 anys, 4 programes europeus
En els gairebé 8 anys d'existència de SantCugatCreix, ja s'ha projectat a Europa amb 2 programes més: l'Ethics For Sports (E4S) i l'Scores.
En l’acte de presentació d’aquests dos programes europeus hi han participat més d’una trentena de persones. Ho han fet presidents i presidentes, directius i directives i representants dels 5 clubs esportius que integren SantCugatCreix, que són el Patí Hoquei Club Sant Cugat, el Club Voleibol Sant Cugat, el Club de Rugby Sant Cugat, el Junior FC i el Club Handbol Sant Cugat, i també d’altres entitats de la ciutat com el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat Esportiu, la Unió Esportiva Sant Cugat, la Coordinadora d’Entitats Esportives de Sant Cugat, el Futbol Sala Sant Cugat i la Unió Ciclista Sant Cugat.
La presentació dels 2 nous programes europeus va ser un èxit. FOTO: À. L. P.
SantCugatCreix presentarà els programes SportBoard Injuries a l'Ajuntament el 31 de març
El dijous 31 de març, SantCugatCreix presentarà els programes SportBoard i Sonar Injuries a l'Ajuntament de Sant Cugat.
TEXT i FOTOS: Àlex López Puig