Notícies

Manel González: Pla Director Esportiu

03.05.2023

Manel González: Pla Director Esportiu

ARTICLES D'OPINIÓ

Resten pràcticament quatre setmanes per endinsar-nos en unes campanyes electorals susceptibles de produir alteracions en l'àmbit municipal i, específicament, en el camp que ens ocupa i preocupa. Malgrat que pugui intuir-ho, no tinc ni idea com aniran els comicis. Justament per això, molts de nosaltres ens veiem amb cor d'opinar donant arguments fefaents derivats de l'acció continuada, de trepitjar el territori i tractar quotidianament amb els seus interlocutors, és a dir: esportistes, tècnics, famílies i polítics.

Pel que fa a l'esport i la cultura de la nostra ciutat, en els quatre anys d'aquesta nova legislatura, crec que és del tot imprescindible vitalitzar i reorientar el contingut del seu model, així com efectuar una profunda revisió formal. En una ciutat on existeix una població esportiva activa molt nombrosa -fins i tot comparable a moltes capitals de província que ens superen clarament en l'índex demogràfic-, i amb un teixit associatiu format per una pila d'entitats, cal posar fil a l'agulla prioritzant aquest ampli espai amb objectius sòlids i polítics d'alta preparació i millor coneixement.

Un dels principals problemes rau en el fet que les circumstàncies han superat les previsions. Per tant, una manera de reconduir l'esport a la ciutat és dur a terme un Pla Director Esportiu que abasti, analitzi i reculli tots els punts i apartats necessaris per obtenir un projecte global on totes les entitats i operadors s'hi vegin inclosos i reflectits. Aquest document hauria de ser una mena de vademècum on cada club fos capaç de desxifrar el rumb del present i orientar el seu camí cap al futur. De l'exhaustiu treball d'anàlisi, la reflexió intel·lectual efectuada pels experts i el diàleg consensuat entre totes les parts, esdevindrà el seu contingut classificat en els capítols que siguin necessaris. Segons el meu parer, n'hi ha alguns de cabdal importància.

Per una banda, tot allò que defineix tant el model global com la filosofia esportiva que l'Ajuntament pretén difondre i, posteriorment, desenvolupar. Els trets fonamentals propis d'aquest apartat comencen per dissenyar un projecte d'esport a les escoles molt valent, amb l'objectiu de poder fixar les estratègies tècniques que garanteixin la continuïtat dels esportistes en qualsevol entitat esportiva des de la promoció fins a l'elit, en cas que ho ambicionin o sigui possible.

A hores d'ara, també caldria definir amb molt més rigor i eficàcia quin és el rol dels principals operadors esportius de la ciutat; per exemple: esbrinar el projecte que l'Ajuntament encomana a l'Oficina Municipal d'Esports per a Tothom (OMET), el grau d'influència de la Coordinadora d'Entitats Esportives o el poder executiu i d'interlocució de la piràmide tècnica municipal, entre altres. L'objectiu final és agilitzar i facilitar per igual la gestió i comunicació entre les entitats i l'Ajuntament. És a dir, tenir un projecte esportiu arrelat a la nostra ciutat.

Tampoc s'hauria d'obviar la feina feta per SantCugatCreix en referència a la redacció de codis deontològics generals i de cooperació social, que ben segur ens permetran fixar les bases d'un model esportiu específic extrapolable a famílies, esportistes i directius.

Un altre capítol significatiu és la política de planificació i construcció dels equipaments esportius, així com la definició dels mecanismes objectius que permetin la utilització equitativa per part de totes les entitats.

Finalment, i a conseqüència de la darrera llei de l'esport, el document caldria que inclogués un marc o protocol normatiu per facilitar a totes les entitats les tasques administratives, jurídiques i laborals amb la idea d'aconseguir clubs modèlics contextualitzats en els temps que a hores d'ara "corren" arreu d'Europa.

És a dir, un ampli recull de totes aquelles solucions derivades dels problemes quotidians, per tal de facilitar l'orientació, el rumb i la bona marxa de l'esport a Sant Cugat.

En fi, només és una idea...

 

Manel Gónzález, membre de l'Àrea de Coneixement de SantCugatCreix.