15.01.2024
Miquel Martínez, president de SantCugatCreix, acompanyat d'Albert Salarich i Xavier Cortés, de l'àrea de Coneixement de l'associació de clubs, s'han reunit aquest dilluns, 8 de gener, a la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna-Universitat Ramon Llull, amb el Dr. Enric Maria Sebastiani, investigador principal del projecte europeu SportBoard a la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de Blanquerna - Universitat Ramon Llull -soci, també, del programa europeu SportBoard-, acompanyat de Josep Campos-Rius, Sara Suárez, Ignasi Cifre i Ana Andrés, membres de l'equip de recerca d'aquesta facultat. Cristina Cabrejas també forma part d'aquest equip.
Amb l'SportBoard es va iniciar un camí per construir eines per prendre decisions informades i facilitar un bon govern dins l'àmbit de l'esport a les entitats, administracions o agents vinculats.
Per a l'SportBoard, un bon govern en l'àmbit esportiu serà definit per assolir estàndards positius en 4 blocs de comportaments:
-RESPECTE. Tracte respectuós amb si mateix i amb els altres.
-JOC NET. Comportament honest i correcte.
-ESPORT SALUDABLE. Cura i establiment d'un esport saludable.
-QUALITAT. Qualitat en la pràctica i en la gestió de recursos / instal·lacions esportives.
A través del sistema SportBoard APP, es pretén desenvolupar la capacitat de directius, entrenadors, famílies, joves esportistes i gestors instal·lacions en l'observació i l'anàlisi dels comportaments, conductes o situacions tant ètics com desafiants produïts en l'àmbit de l'esport, sigui durant entrenaments, competicions o en situacions relacionades, tant abans com després de la participació activa i registrar-la a l'aplicació.
Al setembre vam iniciar el pilot inicial que va consistir en la definició del flux de recollida de participació i la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de Blanquerna - Universitat Ramon Llull va definir més de 300 indicadors de conductes distribuïts en tres nivells d'aplicabilitat.
El pilot final es desenvoluparà entre els mesos de gener i juny d'aquest 2024 amb els següents objectius principals:
-Revisar i millorar, amb l'aportació dels participants, la funcionalitat i contingut per a fer útil, intuïtiu i amigable el sistema.
-Obtenir el nombre de participacions prou significatiu perquè l'equip de recerca de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de Blanquerna - Universitat Ramon Llull obtingui conclusions informades per proposar accions de millora basada en dades reals.
-Posar en marxa un observatori de comportaments en l'esport de gran abast.
-Convertir-se en una eina que faciliti a clubs / administracions l'aplicabilitat de protocols de conductes en l'esport infantils i juvenils.
-Divulgar i disseminar l'ús del sistema de recollida. Avaluació a altres clubs, ciutats i administracions.
El projecte finalitzarà a Brussel·les a final de 2024 on, en un acte de cloenda, es presentaran les conclusions i possibilitats del programa amb la seva implantació a altres països o ciutats.
TEXT i IMATGE: SantCugatCreix.