Notícies

Integritat en l'Esport  - Projecte Europeu SPORTBOARD

11.11.2022

Integritat en l'Esport - Projecte Europeu SPORTBOARD

SPORTBOARD

SportBoard és un projecte de col·laboració, obert a Sant Cugat, que té com a objectiu millorar el bon govern de les organitzacions esportives de base i els òrgans de govern proposant un enfocament holístic cap al seguiment i la gestió del comportament ètic dels infants i joves atletes.  

Combina coneixements teòrics i experiència pràctica de cinc entitats:

1. Sant Cugat Creix (SCC), associació sense ànim de lucre que s'uneix a entitats esportives de base de Sant Cugat (Espanya
2. Sport Club Anderlini (Anderlini), cooperativa esportiva de base (Itàlia)
3. Municipi de Mòdena (Mòdena) és l'òrgan de govern esportiu (Itàlia) amb dues escoles/institut implicades
4. Facultat de Psicologia i Ciències de l'Educació i de l'Esport de la Universitat Ramon Llull (URL), (Espanya)
5. Think tank "Esport i ciutadania" (S&C), (França).


El projecte és una iniciativa de continuació de la implementació de l’Ethics for Sport" (E4S) a Sant Cugat i Módena els anys 2016-18 que tenia com a objectiu el desenvolupament de mecanismes per promoure comportaments ètics en els esports de base i garantir la seva aplicació efectiva.
Les conclusions de l’E4S van ser que calia implicar directament a les organitzacions esportives per caminar cap a la Integritat i la Millora del bon govern en l’esport. En aquest sentit, la iniciativa SportBoard vol contribuir-hi directament en el sector de l'Esport 

El bon govern en l'esport és tema clau en les organitzaions esportives a causa de l'evolució significativa de l'esport en els últims 20 anys, les causes:

* Creixent comercialització i globalització de l'esport 
* Creixent interès públic per l'esport 
* Creixent paper de l'esport en l'educació 
* Reconèixement del paper important de l'esport en el desenvolupament sostenible


El projecte SportBoard té com a objectiu desenvolupar i provar un enfocament global cap al bon govern per a les organitzacions esportives de base i els òrgans de govern. Basats en el seguiment, l'avaluació i la gestió del comportament ètic dels/les  esportistes, entrenadors/es, famílies i organitzacions. 


El bon govern es basarà en un treball sistèmic de definició d'indicadors de comportaments ètics, el seu registre, seguiment i gestió per proporcionar una autoregulació eficient de les organitzacions esportives de base 

Juntament amb la promoció de la integritat i els valors en l'esport, la iniciativa SportBoard vol contribuir a altres dues prioritats horitzontals en l' àmbit de l' esport: 

1. Abordar la transformació digital a través del desenvolupament de la preparació, resiliència i capacitat digital a causa que el projecte proposa eines digitals innovadores per al monitoratge i la gestió del comportament ètics: Plataforma digital SportBoard que inclou una App i un Observatori en línia
2. Promoure l'educació en i a través de l'esport tenint en compte que el projecte ofereix càpsules formatives en línia per a entrenadors esportius i famílies sobre com observar, registrar, monitorar i gestionar els comportaments ètics / no ètics dels infants atletes.