25.09.2023
La prova pilot a Sant Cugat del programa europeu Sonar Injuries, del que SantCugatCreix n'és un dels socis, ha arrencat aquest divendres, 22 de setembre, amb una sessió formativa a la Sala d'Actes del Pavelló 2 en la que hi ha participat preparadors físics de 3 clubs que integren SantCugatCreix. Ho han fet Guillem Ruiz (Club Voleibol Sant Cugat), Arnau Ribó (Club Handbol Sant Cugat) i Ángel García (Patí Hoquei Club Sant Cugat). Jordi Padró, coordinador del Sonar Injuries a SantCugatCreix, ha estat el responsable d'impartir aquesta formació.
Miquel Martínez: "El que fa SantCugatCreix és buscar coneixement extern per portar-lo a la ciutat, als esportistes, als preparadors físics, als entrenadors, a les famílies i als clubs"
Miquel Martínez, president de SantCugatCreix, ha explicat durant l'acte que "el que fa SantCugatCreix és buscar coneixement extern per portar-lo a la ciutat, als esportistes, als preparadors físics, als entrenadors, a les famílies i als clubs. Com més eines i informació tingueu els preparadors físics, molt millor. I, per això, estem treballant, amb diferents universitats, programes europeus. El Sonar Injuries el lidera la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, que ja fa molts anys que treballa en aquest projecte".
Amb l'aplicació de mòbil SportBoard APP
Tots els agents implicats hi podran participar a través de l'aplicació de mòbil SportBoard APP, participant alhora en els dos projectes actius de SantCugatCreix en aquest moment, el Sonar Injuries i l'SportBoard.
Pròximament, es convocarà també una sessió formativa amb el Club de Rugby Sant Cugat, el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat i el Junior FC.
El programa europeu Sonar Injuries que lidera la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya
El Sonar Injuries ens diu que les lesions esportives en infants i adolescents són un problema de salut pública amb implicacions psicosocials rellevants i, no obstant això, han estat durant molts anys les grans oblidades. La infància i la joventut són períodes sensibles per patir lesions durant la pràctica de l'esport, ja que les persones són més actives físicament i no són conscients dels riscos.
Per tal de millorar les habilitats educatives i formatives dels entrenadors esportius de base i també la prevenció de lesions esportives en infants i adolescents d'entre 10 i 21 anys, s'ha posat en marxa el projecte europeu Sonar Injuries, liderat per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).
Un projecte que ens diu que aplicant mesures de prevenció sistèmica, ja que la meitat de les lesions es podrien evitar si infants i adolescents estiguessin més ben preparats: millor forma física, ús de protocols de prevenció de lesions i pràctica d'algun tipus de formació.
350 entrenadors dels diferents països d'origen dels socis del projecte rebran formació
En aquesta primera fase del projecte Sonar Injuries, se centrarà a posar en marxa un observatori que permeti fer una diagnosi de les necessitats que tenen els entrenadors i entrenadores esportius i, a partir d'aquí, treure'n conclusions i recomanacions. Durant aquesta fase de prova pilot, es calcula que uns 350 entrenadors de diferents disciplines esportives dels països d'origen dels socis del projecte rebran formació sobre els protocols de prevenció més eficients i les maneres més adequades d'aplicar-los. Aquests entrenadors/es començaran a utilitzar un sistema de vigilància de lesions.
TEXT i FOTO: SantCugatCreix.