11.12.2022
El tercer focus group, a Sant Cugat, del programa europeu Sonar Injuries va està adreçat a jugadors, entrenadors i directius del Club de Rugby Sant Cugat, el 24 de novembre a la ZEM La Guinardera, convocat per SantCugatCreix.
En la sessió, que va dirigir Jordi Padró, coordinador de SantCugatCreix del programa europeu Sonar Injuries, hi van participar 9 representants del CR Sant Cugat. Ho van fer Dani López (director esportiu del club), David Suárez, Martín García Veiga (entrenador del primer equip masculí del club), J. Carrasco, Frank García, Claudio Sánchez, Carla Rodríguez (jugadora del primer equip femení), i Judit Escudé i Mario del Val, directius. En representació de SantCugatCreix hi va assistir Albert Salarich, membre de l'àrea de coneixement.
Representants del Club de Rugby Sant Cugat en el tercer focus group, a Sant Cugat, del programa europeu Sonar Injuries.
El programa Sonar Injuries
El programa Sonar Injuries és un projecte de prevenció i detecció de lesions esportives en infants i adolescents d'entre 10 i 21 anys, que es desenvoluparà en 30 mesos, entre els anys 2022 i 2024. Aquest projecte ha estat finançat per la Unió Europea, pel programa Erasmus+, que destina fons europeus per a desplegar projectes de cooperació entre diferents països.
Per tal de millorar les habilitats educatives i formatives dels entrenadors esportius de base i també la prevenció de lesions esportives en infants i adolescents, s'ha posat en marxa el projecte europeu Sonar Injuries, liderat per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Aquesta recerca, que posa especial atenció en les esportistes femenines, proposa en un enfocament holístic que inclou la creació d'un sistema de vigilància de lesions, un programa educatiu per a entrenadors/es esportius i un programa amb continguts de conscienciació sobre prevenció de lesions dirigit a esportistes i a famílies.
Sessió activa on els protagonistes són els representants del Club de Rugby Sant Cugat.
Programes de formació i prevenció
La primera fase del Sonar Injuries se centrarà a posar en marxa un observatori que permeti fer una diagnosi de les necessitats que tenen els entrenadors i entrenadores esportius i, a partir d'aquí, treure'n conclusions i recomanacions. Durant aquesta fase de prova pilot, es calcula que uns 350 entrenadors de diferents disciplines esportives dels països d'origen dels socis del projecte rebran formació sobre els protocols de prevenció més eficients i les maneres més adequades d'aplicar-los. Aquests entrenadors/es començaran a utilitzar un sistema de vigilància de lesions, fet que suposa que aproximadament uns 4.000 infants i joves esportistes estaran sota el radar d'aquesta eina de vigilància.
Quins agents formen part del Sonar Injuries?
El projecte Sonar Injuries, que lidera el Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), té com a investigador principal Javier Peña, director del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC.
A banda de la UVic-UCC, el consorci Sonar Injuries està format per les universitats Stichting Vumc (Holanda), Norges Idrettshogskole (Noruega) i Universite Jean Monnet Saint-Etienne (França) i les entitats multiesportives SantCugatCreix, Hrvatski Akademski Sportski Klubovi Mladost Sveuciclista u Zagrebu (Cròacia), Sdruzhenie Levski Sport za Vsichki (Bulgària) i Turn und Sportverein Bayern 04 Leverkusen EV (Alemanya). El consorci col·laboratiu Sonar Injuries està format per 8 organitzacions de 7 països europeus.
Jordi Padró és el coordinador de SantCugatCreix del programa europeu Sonar Injuries.
El Sonar Injuries passa per Sant Cugat
Cal recordar que els dies 20 i 21 d'octubre es van celebrar a Sant Cugat 2 sessions de treball del programa europeu Sonar Injuries, del que SantCugatCreix n'és un dels 8 socis, que va liderar la Universitat d'Amsterdam UMC, amb la participació de tots els agents implicats. Aquestes sessions van donar el tret de sortida a la Fase de Bones Pràctiques i Diagnosi del Sonar, en el que s'anomena Working Package 2 (WP2). Per part de SantCugatCreix hi van participar Albert Salarich i Miquel Martínez, responsables de l'àrea de coneixement de SantCugatCreix, i Jordi Padró, coordinador del Sonar Injuries de SantCugatCreix.
Les dues sessions celebrades a Sant Cugat es van centrar a definir les sessions de focus groups que s'han de celebrar amb els entrenadors dels clubs implicats i consensuar i traduir a idioma local els qüestionaris i entrevistes a entrenadors, esportistes i pares.
La primera sessió de treball, el 14 de juny a Amsterdam
El programa Sonar Injuries, del que SantCugatCreix en forma part activa, va arrencar el 14 de juny amb la primera reunió de treball, que es va fer a Amsterdam (Holanda).
El projecte es va començar a posar en marxa el mes de maig tot i que la primera reunió de treball entre els socis es va fer el 14 de juny, a Amsterdam. SantCugatCreix va estar representat per Albert Salarich i Miquel Martínez, responsables de l'àrea de coneixement de l'associació, i Jordi Padró, coordinador de l'aplicació del projecte als clubs de SantCugatCreix.
TEXT: Àlex López Puig.
FOTOS: SantCugatCreix.