Notícies

Arrenca a Amsterdam el projecte europeu Sonar Injuries que lidera la UVic-UCC i en el que SantCugatCreix hi participa activament

22.06.2022

Arrenca a Amsterdam el projecte europeu Sonar Injuries que lidera la UVic-UCC i en el que SantCugatCreix hi participa activament

SONAR

El programa Sonar Injuries, del que SantCugatCreix en forma part activa, ha arrencat aquest 14 de juny amb la primera reunió de treball, que s'ha fet a Amsterdam (Holanda). El programa Sonar Injuries és un projecte de prevenció i detecció de lesions esportives en infants i adolescents d'entre 10 i 21 anys, que es desenvoluparà en 30 mesos, entre els anys 2022 i 2024. Aquest projecte ha estat finançat per la Unió Europea, amb el màxim, 400.000 euros, pel programa Erasmus+, que destina fons europeus per a desplegar projectes de cooperació entre diferents països. El projecte es va començar a posar en marxa el mes de maig tot i que la primera reunió de treball entre els socis s'ha fet el 14 de juny, a Amsterdam. SantCugatCreix va està prepresentat per Albert Salarich i Miquel Martínez, responsables de l'àrea de coneixement de l'associació, i Jordi Padró, coordinador de l'aplicació del projecte als clubs de SantCugatCreix.

Per tal de millorar les habilitats educatives i formatives dels entrenadors esportius de base i també la prevenció de lesions esportives en infants i adolescents, s'ha posat en marxa el projecte europeu Sonar Injuries, liderat per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Aquesta recerca, que posa especial atenció en les esportistes femenines, proposa en un enfocament holístic que inclou la creació d'un sistema de vigilància de lesions, un programa educatiu per a entrenadors/es esportius i un programa amb continguts de conscienciació sobre prevenció de lesions dirigit a esportistes i a famílies.

 

SantCugatCreix va està prepresentat per Jordi Padró, Albert Salarich i Miquel Martínez. FOTO: SantCugatCreix

 

Qui en forma part?

El projecte Sonar Injuries, que lidera el Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), té com a investigador principal Javier Peña, director del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC. A banda de la UVic-UCC, el consorci Sonar Injuries està format per les universitats Stichting Vumc (Holanda), Norges Idrettshogskole (Noruega), Universite Jean Monnet Saint-Etienne (França) i les entitats multiesportives SantCugatCreix, Hrvatski akademski sportski klubovi mladost sveuciclista u Zagrebu (Cròacia), Sdruzhenie Levski Sport za Vsichki (Bulgària) i Turn und sportverein Bayern 04 Leverkusen EV (Alemanya). El consorci col·laboratiu Sonar Injuries està format per 8 organitzacions de 7 països europeus.

Els infants i adolescents amb una formació esportiva intensiva tenen un 70% més de probabilitats de patir lesions

Les lesions esportives en infants i adolescents són un problema de salut pública amb implicacions psicosocials rellevants i, no obstant això, han estat durant molts anys les grans oblidades. La infància i la joventut són períodes sensibles per patir lesions durant la pràctica de l'esport, ja que les persones són més actives físicament i no són conscients dels riscos. Els infants i adolescents amb una formació esportiva intensiva tenen un 70% més de probabilitats de patir lesions. Les més freqüents són al genoll, espatlles i esquena, especialment en les noies joves que practiquen esports competitius. Diverses investigacions apunten que la manera més eficaç per reduir el nombre de lesions infantils i juvenils és aplicar mesures de prevenció sistèmica, ja que la meitat de les lesions es podrien evitar si infants i adolescents estiguessin més ben preparats: millor forma física, ús de protocols de prevenció de lesions i pràctica d'algun tipus de formació. "En general, les organitzacions esportives i els clubs d'esports de base no disposen de sistemes de vigilància específics per a lesions d'infants i joves en general, i de lesions femenines joves en particular", explica Javier Peña.

 

La primera reunió de treball s'ha fet a Amsterdam, el 14 de juny. FOTO: SantCugatCreix.

 

Les esportistes en seran protagonistes

El projecte Sonar posa molt l'accent en l'esportista femenina, de la qual curiosament hi ha més recerca científica en prevenció de lesions que dels esportistes masculins. En aquest sentit, malgrat la discriminació històrica de les noies i les dones a l'esport, "la ciència ha tingut en compte la variant de gènere i ha demostrat una major sensibilitat", comenta Peña. Les nenes i les noies tenen un perfil epidemiològic diferent del dels nens i nois, tenen una pitjor supervisió per part dels seus entrenadors/es a les sales de musculació i són menys propenses a participar en activitats pràctiques de protecció com l'entrenament de resistència o en programes d'entrenament neuromuscular integrador.

Programes de formació i prevenció

La primera fase del Sonar Injuries se centrarà a posar en marxa un observatori que permeti fer una diagnosi de les necessitats que tenen els entrenadors i entrenadores esportius i, a partir d'aquí, treure'n conclusions i recomanacions. Durant aquesta fase de prova pilot, es calcula que uns 350 entrenadors de diferents disciplines esportives dels països d'origen dels socis del projecte rebran formació sobre els protocols de prevenció més eficients i les maneres més adequades d'aplicar-los. Aquests entrenadors/es començaran a utilitzar un sistema de vigilància de lesions, fet que suposa que aproximadament uns 4.000 infants i joves esportistes estaran sota el radar d'aquesta eina de vigilància.

 

El consorci Sonar Injuries està format per 8 organitzacions de 7 països europeus. FOTO: SantCugatCreix.

 

Amb moltes eines de treball

El projecte contempla la creació d'un programa amb continguts audiovisuals de sensibilització (còmics, manuals i vídeos a les xarxes socials) i cursos en línia que es dirigirà a uns 2.500 esportistes i famílies. Sonar Injuries també tindrà disponible una web que es traduirà a diferents idiomes, entre ells el català, amb informació, recursos i consells per a tots els públics sobre la prevenció de lesions en esportistes infantils i adolescents.

 

FONT: Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

FOTOS: SantCugatCreix.