05.03.2025
SantCugatCreix ha iniciat aquest mes de febrer el pilot del programa europeu SPEED (Sport and Prevention of the Emerging Eating Disorders). La primera acció d'aquest pilot ha consistit en el recull del nivell de coneixement sobre nutrició o desordres alimentaris, uns focus groups dirigits a entrenadors.
El contingut d'aquesta consulta l'ha preparat la Universitat de Bolonya (Itàlia), soci del consorci de l'SPEED, i amb la informació que han recollit, les universitats de Bolonya i Gènova (també d'Itàlia), dissenyaran unes enquestes dirigides a famílies i esportistes. En aquesta primera acció han participat 83 tècnics participants: (51 dones i 32 homes).
Entre les preguntes que s'han formulat destaquem:
-Saps què s'entén per 'trastorn alimentari?
-Alguna vegada has tingut experiència directa amb esportistes que mostren signes de trastorns alimentaris? Si la resposta és sí, què vas fer?
-Quins són, segons la teva opinió, els factors que influeixen en els comportaments alimentaris correctes dels esportistes i que, en canvi, poden contribuir al desenvolupament de trastorns alimentaris?
-Hi ha diferències de gènere en com es consideren importants per al rendiment el pes i la forma corporal?
-Alguna vegada has vist situacions en què un esportista va rebre un tracte diferent pel seu pes o aspecte físic?
-Alguna vegada peses esportistes? Si és així, ho fas en presència d'altres persones?
-Alguna vegada has donat consells o comentaris sobre el pes, l'aspecte físic o la nutrició dels teus esportistes? En cas afirmatiu, de quin tipus i en funció de quins coneixements?
-Quins creus que són els comportaments d'un entrenador que poden contribuir al desenvolupament de trastorns alimentaris entre els esportistes?
-Quines eines o recursos necessitaries per millorar el teu treball amb esportistes en el tema del pes i l'alimentació?
La impressió qualitativa general que es detecta és una gran sensibilitat dels tècnics dels clubs cap a aquesta problemàtica i la petició unànime generalitzada és la de demanar més eines, suport qualificat i coneixement perquè els entrenadors/es detectin i afrontin millor els possibles trastorns alimentaris en esportistes, quan es produeixen.
Els esports representats en aquesta recerca han estat: voleibol, hoquei sobre patins, gimnàstica rítmica i estètica de grup.
Entrenadors de l'OXIGEN Patí Hoquei Club Sant Cugat després del focus group de l'SPEED.
El següent pas del procés
Després d'aquestes primeres accions i analitzades les dades, es produirà un material per a la formació d'entrenadors, esportistes i famílies, amb vídeos, pòdcasts, conferències, webinars, i amb l'edició d'un petit handbook descrivint les directrius per a una correcta relació entre la nutrició, l'esport i la imatge corporal.
Amb el material desenvolupat, cada soci organitzarà les formacions amb el suport de psicòlegs i nutricionistes, dirigides a esportistes i famílies per abordar els problemes de pes, nutrició, imatge corporal i benestar psicofísic.
L'SPEED
Cal recordar que la primera reunió del consorci -amb un total de 8 socis- del programa europeu SPEED (Sport and Prevention of the Emerging Eating Disorders) es va fer el 21 de gener a Bolonya (Itàlia), en una sessió de treball que va dirigir l'Associazone Sportiva Dilettandistica Polisport Pontevecchio, de Bolonya (Itàlia), entitat que coordina l'SPEED. Aleshores hi van ser presents Miquel Martínez, president de SantCugatCreix, i Manel González, membre de l'àrea de Coneixement de l'associació de clubs. També hi van assistir representants de la resta de socis del consorci: Levski Sofia (Bulgària), Olympiacos Piraeus (Grècia), Bohemians Praha 1905 (Txèquia), Ferencvarosi Toma Club (Hongria), Universitat de Bolonya (Itàlia), i la Universitat de Gènova (Itàlia).
Els reptes de l'SPEED
L'objectiu de l'SPEED és fer de l'esport un factor de prevenció de desordres i conductes alimentàries, i per aconseguir-ho es realitzarà una recerca preliminar de necessitats per analitzar la situació actual en els 6 països participants. Aquesta recerca es farà a través de la creació d'uns grups de treball amb entrenadors, esportistes d'entre 9 i 14 anys i famílies.
Fomentar un estil de vida saludable per a tothom
El Projecte SPEED aborda la prioritat de fomentar un estil de vida saludable per a tothom, difon bones pràctiques i pautes operatives, i facilita el desenvolupament d'un estil de vida saludable i esportiu, que sigui adequat pel que fa a l'alimentació, la imatge corporal i l'autoestima que en depèn.
Objectius generals del projecte SPEED:
1. Augmentar la consciència d'un estil de vida saludable, una alimentació correcta i una bona imatge corporal.
2. Fomentar una tria més fàcil i conscient dels diferents esports.
3. Promoure un estil de vida saludable mitjançant l'activitat física i les dietes saludables.
4. Difondre un enfocament holístic de l'alimentació, la salut, el benestar i l'esport.
L'SPEED es desenvoluparà entre els anys 2025 i 2028 i té una dotació total de 400.000 euros
La Unió Europea (UE) va concedir, al setembre, a SantCugatCreix, un nou programa europeu a l'associació multiesportiva, l'SPEED (àmbit de la nutrició), el 5è en 10 anys de vida (tot i que el primer programa europeu concedit va ser el 2016 amb l'Ethics4Sport). A través de la convocatòria europea del programa Erasmus + Sport de la Unió Europea, SantCugatCreix va superar la fase de selecció i va obtenir una excel·lent puntuació de 89 sobre 100 punts. L'SPEED és un programa d'esport i prevenció de trastorns alimentaris emergents, es desenvoluparà entre els anys 2025 i 2028 (30 mesos de duració) i té una dotació total de 400.000 euros.
En l'assemblea de SantCugatCreix l'SPEED va ser un dels principals temes que es van tractar.
5è projecte europeu en tan sols 8 anys: una ferma aposta pel coneixement en el món de l'esport santcugatenc, català i europeu
SantCugatCreix, que al juny va celebrar el seu 10è aniversari, afronta amb molta il·lusió aquest cinquè projecte europeu, després de 10 anys amb una ferma aposta pel coneixement en el món de l'esport santcugatenc, català i europeu. L'associació multiesportiva SantCugatCreix ha treballat i continua treballant com a socis en 4 programes europeus. Primer ho va fer amb l'Ethics4Sport (el 2016) i l'Scores (2020), i després amb el Sonar Injuries (2022). Des del 2022, SantCugatCreix treballa amb l'SportBoard -el va coordinar-, programa europeu que va finalitzar el desembre del 2024, però que l'associació multiesportiva li està donant continuïtat.
TEXT: Àlex López Puig.
FOTOS: DSV Club Voleibol Sant Cugat / OXIGEN Patí Hoquei Club Sant Cugat / SantCugatCreix.