PROGRAMA "ETHICS FOR SPORTS"

 

EL PROGRAMA "ETHICS FOR SPORTS"

  

 

 

El Programa E4S s'ha desenvolupat entre els anys 2016 i 2018 dins d'un programa europeu, Erasmus +, que destina fons europeus per a desenvolupar projectes de cooperació entre diferents països.

SantCugatCreix va presentar l'any 2014 la seva Carta Ètica després de constatar que els fundadors de l'associació tenien uns valors i uns objectius comuns que feien possible endegar un projecte conjunt.
A través del grup de treball que es va formar integrat per responsables de SantCugatCreix, es va redactar una proposta de treball de valors en l'esport, que va culminar en un document que constitueix la Carta Ètica de SantCugatCreix i un sistema de seguiment de la seva aplicació als clubs.

Veient la potencialitat del sistema, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Cugat, es crea un consorci de col·laboració de set organitzacions públiques i privades de la Unió Europea (UE), que abasta Espanya, Itàlia, Alemanya, França i el Regne Unit i es presenta el projecte a optar a un Erasmus + dotat de finançament europeu.

L'octubre del 2015 la UE recolza el projecte amb la màxima puntuació possible. En aquest moment neix l'Ethics 4 Sports. El consorci E4S resultant és coordinat per l'Ajuntament de Sant Cugat i els altres cinc socis que acompanyaran a SantCugatCreix. Són la Scuola di Pallavolo Anderlini (Itàlia); l'ERC Iserlohn (Alemanya); l'AFC Barwell (Gran Bretanya), i les universitats de Rennes (França) i Leicester (Gran Bretanya).

En acabar el projecte europeu, la Universitat de Leicester s'encarrega d'elaborar l'informe final:

 

HANDBOOK BONES PRACTIQUES E4S


Aquest informe dedica l'apartat 8.ii a descriure el sistema desenvolupat per Sant Cugat Creix qualificant-lo "Un dels models individuals existents més sofisticat per a supervisar l’equitat i ètica en el context d’esports locals a Europa ve d’Espanya".

 

UN PROGRAMA GLOBAL

  

 

A la finalització del programa europeu, el consorci disposa d'una eina de recollida de comportaments, l'Ethics APP, una guia formativa per a esportistes "Estirem els Valors", i l'informe de la Universitat de Rennes, que explica les necessitats d'anàlisi, metodologia i enfocament de l'E4S.

Per la seva part, SantCugatCreix, amb la finalitat de donar continuïtat a l'E4S, desenvolupa un sistema de monitoratge i seguiment de les intervencions registrades amb l'Ethics App, un sistema Moodle de formació on line per a entrenadors, i signa un conveni amb la Universitat Ramon Llull per l'estudi i interpretació acadèmica de les dades registrades a través de l'APP per les entitats esportives.

Totes aquestes eines constitueixen un programa d'aplicació global obert a grans comunitats esportives, ciutats i/o federacions per a l'estudi dels comportaments dins l'entorn esportiu.