29.12.2022
L'associació de clubs SantCugatCreix va fer públic i va presentar el 7 de març, a l'Hotel Sant Cugat, en roda de premsa, els 2 nous programes europeus que li va concedir la Unió Europea (UE), a través d'Erasmus +, el programa de la Unió Europea per a l'educació, la joventut, la formació i l'esport, que destina fons europeus per a desenvolupar projectes de cooperació entre diferents països. Són l'Sportboard i el Sonar Injuries, que es desplegaran entre els anys 2022 i 2025.
El president de SantCugatCreix, Mauri Benito, va assegurar que "seguirem fent programes europeus, que ho fem molt bé, i intentarem posar el nom de la ciutat de Sant Cugat el més amunt que poguem a Europa".
Per primera vegada des de la seva fundació -el maig del 2014-, SantCugatCreix ha fet història i coordinarà un projecte europeu, l'SportBoard. El programa executarà mecanismes innovadors de seguiment i gestió del comportament dels esportistes en la pràctica esportiva per oferir un bon govern en l'esport. El programa va obtenir una puntuació total de 87 punts, i el llindar era de 60 punts, i un pressupost total per a tots els socis de 250.000 euros, amb finançament europeu.
El consorci col·laboratiu Sportboard el coordina SantCugatCreix i està format per 5 entitats, 3 europees. Són SantCugatCreix, Club Anderlini (Itàlia), Ajuntament de Mòdena (Itàlia), Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport de Blanquerna-Universitat Ramon Llull (URL), i Think tank (fàbrica o laboratori d'idees) esportiu Sport and Citizenship (França).
El programa Sonar Injuries és un projecte de prevenció i detecció de lesions esportives en etapes infantils i joves. Aquest projecte ha estat finançat amb el màxim, 400.000 euros.
El consorci col·laboratiu Sonar Injuries, del que SantCugatCreix formarà part activa, està format per 8 organitzacions de 7 països europeus. Aquest consorci estarà liderat pel Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).
En els 8 anys d'existència de SantCugatCreix ja s'ha projectat a Europa amb 2 programes més: l'Ethics For Sports (E4S) i l'Scores.
El Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat s'adhereix a SantCugatCreix
El Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat és el 6è club de la ciutat que s'incorpora a SantCugatCreix, després del Patí Hoquei Club Sant Cugat, el Club Voleibol Sant Cugat i el Club de Rugby Sant Cugat, entitats fundadores l'any 2014, i el Junior FC i el Club Handbol Sant Cugat, que es van adherir a l'associació esportiva el 2015 i el 2020 respectivament. El CGRE Sant Cugat ja va començar a col·laborar activament amb SantCugatCreix en el programa europeu Ethics4Sports (E4S).
L'acte de signatura de l'acord entre SantCugatCreix i el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat, que es va fer el 23 de març a l'Hotel Sant Cugat, va estar presidit per Mauri Benito, president de SantCugatCreix, i Mònica Viñals, presidenta del Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat.
Amb l'entrada d'aquest nou club a l'associació, s'iguala al 50% els esportistes masculins i femenins de SantCugatCreix i augmenta el nombre d'esportistes de l'associació (4.200), d'entrenadors/es (400) i famílies (5.000).
El Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat és un club de referència a Catalunya, en les dues disciplines, en rítmica i estètica de grup. Té més de 300 gimnastes i més de 30 entrenadores.
Arrenca a Amsterdam el projecte europeu Sonar Injuries, que lidera la UVic-UCC
El programa Sonar Injuries, del que SantCugatCreix en forma part activa com un dels socis del consorci i que lidera la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), va arrencar el 14 de juny amb la primera reunió de treball, que es va fer a Amsterdam (Holanda). SantCugatCreix va està representat per Albert Salarich i Miquel Martínez, responsables de l'àrea de coneixement de l'associació, i Jordi Padró, coordinador de l'aplicació del projecte als clubs de SantCugatCreix.
El programa europeu Sportboard arranca amb força amb una jornada a Esade Creapolis amb èxit organitzatiu i participatiu
Amb l'organització de la jornada 'Esport i Coneixement Català a Europa', SantCugatCreix va donar el tret de sortida oficial del projecte europeu Sportboard. L'acte, amb èxit organitzatiu i participatiu, es va celebrar el 4 de juliol, a l'auditori d'Esade Creapolis de Sant Cugat, amb l'assistència d'una cinquantena de persones.
També hi van participar, actívament, la resta dels socis del consorci col·laboratiu Sportboard, format per 5 entitats, 3 d'elles europees. Hi van ser representants del Club Anderlini (Itàlia), Ajuntament de Mòdena (Itàlia), Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport de Blanquerna-Universitat Ramon Llull (URL), i think tank (fàbrica o laboratori d'idees) esportiu Sport and Citizenship (França).
En l'altra presentació de la jornada, es van presentar les conclusions del programa europeu Scores a Sant Cugat, que en el seu dia no es va poder fer per culpa de la pandèmia de la COVID-19, sota el títol Scores Passport, Esport i Ocupabilitat Empresarial.
Abans del sopar relacional, l'acte va finalitzar amb la taula rodona 'Esport català a Europa. Juguem a casa', amb representants i experts catalans de consorcis europeus de projectes de coneixement Esportiu.
Durant el matí del mateix 4 de juliol, els socis del consorci col·laboratiu Sportboard es van reunir a Blanquerna-Universitat Ramon Llull per treballar en aspectes més administratius del projecte europeu, en la primera reunió del consorci.
Els 6 clubs de SantCugatCreix, als focus group del programa europeu Sportboard, organitzats per SantCugatCreix a Sant Cugat
Del 10 d'octubre al 4 de novembre es van celebrar els 4 focus group (grups focals) del programa europeu Sportboard, organitzats per SantCugatCreix a Sant Cugat i dirigits per membres de l'equip de recerca de Blanquerna-Universitat Ramon Llull. Hi van participar els 6 clubs que formen part de SantCugatCreix, representats per jugadors i jugadores; entrenadors i entrenadores; pares i mares i directius i directives.
Amb totes les dades i la informació que han generat aquests interessants grups focals, Blanquerna-Universitat Ramon Llull recollirà aquestes dades i en farà un curós informe en què es dictaran propostes per capgirar els diferents tipus de situacions que es donen en el món de l'esport.
El Sonar Injuries passa per Sant Cugat
Els dies 20 i 21 d'octubre es van celebrar a Sant Cugat dues sessions de treball del programa europeu Sonar Injuries, del que SantCugatCreix n'és un dels 8 socis, que va liderar la Universitat d'Amsterdam UMC, amb la participació de tots els agents implicats. Aquestes sessions van donar el tret de sortida a la Fase de Bones Pràctiques i Diagnosi del Sonar, en el que s'anomena Working Package 2 (WP2). Per part de SantCugatCreix hi van participar Albert Salarich i Miquel Martínez, responsables de l'àrea de coneixement de SantCugatCreix, i Jordi Padró, coordinador del Sonar Injuries de SantCugatCreix. Les dues sessions celebrades a Sant Cugat es van centrar a definir les sessions de focus groups que s'han de celebrar amb els entrenadors dels clubs implicats i consensuar i traduir a idioma local els qüestionaris i entrevistes a entrenadors, esportistes i pares.
Els 6 clubs de SantCugatCreix participen en els focus group a Sant Cugat del programa europeu Sonar Injuries
Del 17 de novembre al 13 de desembre, els 6 clubs que integren SantCugatCreix, van participar, activament, dels sis focus group a Sant Cugat del programa europeu Sonar Injuries, adreçat a esportistes, entrenadors i entrenadores, fisioterapeutes i directius i directives, i convocat per SantCugatCreix. Els 6 clubs de SantCugatCreix són el Patí Hoquei Club Sant Cugat, el Club Voleibol Sant Cugat, el Club de Rugby Sant Cugat, el Junior FC, el Club Handbol Sant Cugat i el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat.
L'Sportboard viatja a Mòdena per fer 4 focus group
Sant Cugat i Mòdena (Itàlia) són les 2 ciutats del programa europeu Sportboard on s'han desenvolupat els diferents focus group (focus grupal) de la primera fase de recerca i investigació d'aquest projecte. En aquests 4 focus group cal destacar la implicació de l'Ajuntament de Mòdena, que també és un dels partners del programa europeu Sportboard, que lidera SantCugatCreix.
El 6 de desembre, a Mòdena, es van realitzat 4 focus group. Josep Campos-Rius, investigador del departament de Ciències de l'Esport i Psicologia de Blanquerna-Universitat Ramon Llull, va ser l'encarregat de dirigir dues sessions al club de voleibol Anderlini, amb la participació d'esportistes, entrenadors i entrenadores, famílies i directius i directives de l'entitat.
També es va fer un focus group al Mòdena Basket, que també ha liderat Blanquerna-Universitat Ramon Llull, partner d'Sportboard, de la mà de Sara Suárez, també professora a Blanquerna i membre de l'equip d'investigadors en l'Sportboard. La mateixa Suárez va fer un segon focus group en el centre d'educació primària Scuola Media Paoli. En ambdós casos hi van participar esportistes, entrenadors i entrenadores, famílies i mestres de l'escola. En aquesta ocasió, a diferència de Sant Cugat, també hi van participar agents actius del programa esportiu escolar.
Reunió d'avaluació del comitè director del consorci Sonar Injuries
El comitè director del consorci Sonar Injuries, integrat pels representants de cada soci del projecte, es va reunir de forma telemàtica el dilluns 19 de desembre. En la sessió de treball es va analitzar la marxa de les diferents accions engegades fins que han estat encaminades a l'estudi sobre la identificació dels principals facilitadors i barreres de l'aplicació de protocols de prevenció de lesions a la pràctica esportiva.
Un cop finalitzi aquesta fase es pretén tenir un estudi de les millors pràctiques per implementar programes de prevenció de lesions als clubs esportius europeus.
L'aplicació web del sistema de vigilància de lesions es presenta en una fase provisional. Està provat per alguns experts de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i serà accessible per als socis durant la primera part del 2023.
La pròxima sessió de treball conjunta del consorci tindrà lloc el 8 de març del 2023 a Oslo (Noruega).
TEXT: Àlex López Puig.
FOTOS: SantCugatCreix.