Notícies

Rafa Ruiz: l'entrenador compromès des de fa 15 temporades amb el Club Voleibol Sant Cugat

08.04.2021

Rafa Ruiz: l'entrenador compromès des de fa 15 temporades amb el Club Voleibol Sant Cugat

CLUB VOLEIBOL SANT CUGAT

Rafa Ruiz Herrera continuarà dirigint la pròxima temporada, 2021-2022, el primer equip del DSV Club Voleibol Sant Cugat. I ho farà, ni més ni menys, que per desena campanya consecutiva. El tècnic d'Esplugues de Llobregat ha completat una temporada 2020-2021 espectacular i històrica, aconseguint la millor classificació (5è de 12 equips) del sénior A femení en les 11 temporades que l'equip ha competit en la màxima categoria estatal, a més de disputar per primera vegada el play-off pel títol de lliga i quedar-se a tan sols 3 punts de jugar la Copa de la Reina. En el curs 1995-1996, en la seva primera participació en la llavors anomenada Divisió d'Honor, el CV Sant Cugat també va finalitzar 5è, però de 10 conjunts.

Rafa Ruiz: "Hem fet una temporada excepcional. Hem aconseguit fets històrics, que no s'havien assolit mai"

Després de reunir-se amb la presidenta del CV Sant Cugat, Maria Manén, i amb el director tècnic esportiu de l'entitat, Toni Alemany, Rafa Ruiz ha decidit seguir, un any més (l'acord és per 1 temporada), a la que és casa seva. "Estic molt content de seguir una temporada més. El club em dóna suport i em valora i jo estic molt còmode a l'entitat, amb la junta directiva, els entrenadors i les jugadores. La confiança existeix entre les dues parts", ha assegurat a SantCugatCreix. Ruiz ha qualificat la temporada d'"excepcional. Hem aconseguit fets històrics, que no s'havien assolit mai".

Deixar enrere haver de lluitar cada curs per la permanència

Després de l'èxit d'aquesta temporada, Ruiz ja no vol continuar treballant amb l'objectiu de salvar la categoria si no el de marcar-se reptes més atractius que facin créixer les jugadores, el club i ell. I el club va en la mateixa línia, per això ha renovat. Té un equip competitiu i creu en les seves jugadores, sempre amb el seu cos tècnic al costat.

9 temporades consecutives entrenant el primer equip

Rafa Ruiz va fer-se càrrec del primer equip la temporada 2012-2013, a Superlliga 2. Després d'una campanya a la màxima categoria estatal, en la 2013-2014, el CV Sant Cugat va tornar a competir en la segona divisió estatal, en les campanyes 2014-2015 i 2015-2016, quan es va ascendir a Superlliga 1, ara anomenada Lliga Iberdrola, on ha militat en les últimes 5 temporades.

El seu cos tècnic, la seva mà dreta

La renovació del seu cos tècnic també ha estat clau en la seva decisió de seguir preparant el primer equip del club. Així, també seguiran Joshua Pérez (2n entrenador); Jordi Padró (preparador físic); Diana Llongueras (fisioterapeuta), i Albert Casorrán 'Caso', psicòleg esportiu.

Rafa Ruiz compta amb totes les jugadores

Toni Alemany i Rafa Ruiz tenen previst reunir-se amb les 11 jugadores de la plantilla abans que s'acabi la setmana que ve i, si no hi ha cap canvi d'última hora, està previst que renovin la majoria de les jugadores. Ruiz confia en totes elles i, ara mateix, no té com a prioritat la incorporació de cap jugadora, ni catalana, ni nacional ni estrangera. En aquesta línia, Ruiz ha detallat que "espero mantenir quasi totes les jugadores i, si és així, l'objectiu del curs vinent serà lluitar per jugar la Copa de la Reina i el play-off pel títol i refermar tot el treball que s'ha fet aquest curs".

La plantilla està integrada per Raquel Brun, Aina Berbel, Camila Maldonado, Laura Soares, Laura Alcalde, Natalia Matamoros, Itzíar López, Marta García, Anna Newsome, Alba Cardona i Andrea Bové.

Miquel Martínez, el seu descobridor

Miquel Martínez va ser qui va fitxar Rafa Ruiz, que ara té 37 anys. L'aleshores president del CV Sant Cugat va convèncer l'entrenador perquè s'incorporés a l'equip tècnic de l'entitat que presidia, un col·lectiu que sempre ha estat considerat entre els millors de Catalunya. Ruiz va acceptar l'oferta de Martínez i va deixar el CVB Barça, on havia dirigit el juvenil B i havia fet de segon entrenador del juvenil A i del primer equip.

Passió per uns colors

Abans d'incorporar-se al primer equip com a primer entrenador, Ruiz va dirigir equips de base durant 6 temporades, així que aquesta campanya 2020-2021 ha complert la seva 15a campanya al club. El seu primer equip va ser un cadet A, per després compaginar en la següent campanya el cadet A i ser el segon entrenador del sénior A. En el seu tercer curs al CV Sant Cugat va portar el cadet A i l'infantil B. Després, amb el juvenil A va aconseguir el triplet (Campionat d'Espanya, Superlliga Júnior i Campionat de Catalunya), en la campanya 2011-2012. En les seves últimes 2 temporades abans de fer-se càrrec del sénior A, va preparar el juvenil A i el sénior B, que llavors jugava a 1a Catalana, i el juvenil A i el sénior B a 1a Nacional. "Sóc la persona que fa més anys que sóc al club", ha afirmat Ruiz, un dels entrenadors de referència del voleibol català. El tècnic ha tingut fins a 4 presidents i presidentes: Miquel Martínez, Lluís Moreno, Núria Terribas i Maria Manén, l'actual presidenta.

Rafa Ruiz compagina la seva passió, el voleibol, amb la seva feina a l'Hospital de Barcelona, on treballa, des de fa 20 anys, en el departament de logística. La parella de Ruiz és Paula García, exjugadora i capitana del DSV CV Sant Cugat en les últimes 6 temporades, que aquesta campanya ha decidit jugar al CV Esplugues, de Superlliga 2.

 

TEXT: Àlex López Puig.

FOTOS: Mireia Norberto.