Notícies

L'Ajuntament subvencionarà als clubs amb 46.750 euros, i cultura, amb 100.000, per la COVID-19

10.11.2020

L'Ajuntament subvencionarà als clubs amb 46.750 euros, i cultura, amb 100.000, per la COVID-19

DESTACATS

L'Ajuntament de Sant Cugat ha anunciat aquest dilluns, 9 de novembre, que obre una línia d'ajut econòmic de 46.750 euros per a entitats esportives sense ànim de lucre del municipi afectades per la COVID-19, amb l'objectiu de donar suport als clubs. Es tracta d'una partida destinada a pal·liar els efectes de la pandèmia a totes aquelles entitats de l'àmbit esportiu que s'hagin vist forçades a aturar la seva activitat o a restringir-la, que hagin experimentat un descens dels ingressos previstos o que hagin hagut d'incrementar les seves despeses per fer front a les mesures de seguretat. En el supòsit que s'esgotés la partida pressupostària assignada, les subvencions es minorarien en la mateixa proporció a totes les entitats sol·licitants. Cada club podrà aconseguir un màxim de 6.000 euros per entitat sol·licitant i es poden demanar, a partir d'aquest dimarts, 10 de novembre, amb un màxim de 30 dies per sol·licitar la subvenció.

Esports, 46.750 euros; Cultura, 100.000 euros
Per la seva banda, l'Ajuntament també ha obert una línia d'ajuts econòmics de 100.000 euros per a entitats culturals i juvenils afectades per la pandèmia, amb un màxim de 10.000 euros per entitat sol·licitant.

Maria Manén: "Sembla com si l'Ajuntament no sabés quina massa social movem els clubs"
La presidenta del DSV Club Voleibol Sant Cugat, Maria Manén, ha estat la representant dels clubs més crítica en el fet que la subvenció de cultura sigui el doble que la d'esports: "Aquests 46.750 euros són insuficients i desproporcionats si els comparem amb cultura, com també els 6.000 i 10.000 euros com a màxim per entitat. Sembla com si l'Ajuntament no sabés quina massa social movem els clubs i que no valorés el servei social que fem".

També ha estat crític Emilio Gutiérrez, president del Club de Rugby Sant Cugat: "Aquest paquet de 46.750 euros es quedarà petit. Tampoc no sabem quins criteris utilitzarà l'Ajuntament per repartir aquests diners que, d'altra banda, arriben tard. Tampoc no entenc aquesta diferència entre la partida d'esports i la de cultura. Suposo que l'Ajuntament tindrà els seus motius", detalla.

Concentració del sector esportiu per reivindicar que l'esport és un servei essencial
El sector esportiu, amb el lideratge de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), ha convocat una concentració per aquest dimecres, 11 de novembre, a les 13 hores, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, per reivindicar que l'esport és un servei essencial i que és part de la solució per lluitar contra la COVID-19, a més que incideix directament en la millora de la salut, l'educació, la formació i la inclusió social. L'organització ha demanat als assistents que portin material propi de cada esport, com ara pilotes, raquetes, estics, ulleres de natació, material d'escalada i cartells amb missatges reivindicatius. La proposta la comparteixen federacions, clubs, empreses, gestors d'instal·lacions esportives, l'esport universitari i els col·legis professionals.

Sant Cugat Creix i els cinc clubs de l'associació s'hi han adherit
Sant Cugat Creix com els cinc clubs que formen part de l'associació s'hi han adherit i, a través de les xarxes socials, hi han donat el seu suport. L'hora de la convocatòria, les 13 hores, fa difícil que algun representant dels clubs pugui donar suport, presencialment, a la iniciativa.

La Generalitat destinarà 20 milions d'euros en crèdits en ajuts al teixit esportiu
El secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras, va anunciar el dijous 5 de novembre, a través de les xarxes socials, que el govern de la Generalitat de Catalunya destinarà 20 milions d'euros en ajuts al teixit esportiu de Catalunya, a través de crèdits. 20 milions d'euros als quals podran accedir entitats esportives, clubs, federacions, consells esportius i gimnasos. La Secretaria General de l'Esport ha de comunicar, encara, tant els termini com el procediment per poder fer efectiva aquesta sol·licitud, a través de la qual Figueras confia a ajudar al sector esportiu i a poder pal·liar els efectes de la COVID-19.

Ningú s'hi acollirà
Ni Sant Cugat Creix ni els 5 clubs de l'associació s'acolliran aquest ajut perquè "no ens volem endeutar", asseguren. Emilio Gutiérrez, president del Club de Rugby Sant Cugat, ha assegurat que "oferir crèdits no ho veiem com una solució a la problemàtica que tenim".

La situació dels clubs
El Club Handbol Sant Cugat s'ha vist obligat "a activar un segon ERTO que afecta 17 dels 18 entrenadors de l'entitat i a suspendre les quotes de jugadors i jugadores en proporció al període d'inactivitat", concreta Julià López-Arenas, president del CH Sant Cugat.

Marcos Hofmann, president del Junior FC, espera que aquesta situació "no duri gaire. Tenim el club tancat, amb tot el que això comporta. Només l'obrim perquè els dos primers equips d'hoquei sobre herba, que juguen a la màxima categoria estatal, puguin entrenar i competir".

"Estem travessant una situació molt complicada, la pitjor des que va començar la pandèmia. Ens estem reinventant. Aquest any no podem fer que la loteria, per exemple, sigui obligatòria i, per tant, serà voluntària", afirma Raimon Casas, president del Patí Hoquei Club Sant Cugat.

El Club de Rugby Sant Cugat, com la resta de clubs, fa entrenaments virtuals mentre no poden entrenar aquests 15 dies. "No disposem dels ingressos dels equips de base, com altres clubs, i això és prejudicial per l'entitat", assenyala Emilio Gutiérrez, president del Club de Rugby Sant Cugat. A Gutiérrez li preocupa "la salut mental dels nostres jugadors. Els casos de rebrot que hem tingut han estat molt puntuals en un esport on el contacte és constant i, a més, no s'han provocat al nostre club".

Al DSV Club Voleibol Sant Cugat només estan actiu els dos equips séniors femenins, que militen en la Lliga Iberdrola i Primera Divisió.

Els cinc clubs, amb els primers equips (5 femení i 4 masculí) en les tres primeres categories estatals, han de conviure amb la problemàtica de seguir costejant les despeses d'aquests conjunts: federació, arbitratges, entrenadors...

Els clubs encara no han rebut la subvenció de l'Ajuntament de l'any 2020

I, amb tot això, els clubs de Sant Cugat encara no han cobrat la subvenció de l'Ajuntament de Sant Cugat corresponent a l'any 2020.

 

TEXT: Àlex López Puig

FOTO: Xavi Sedó