Notícies

En marxa a Sant Cugat el projecte SCORES per la ocupabilitat futura dels esportistes

22.12.2020

En marxa a Sant Cugat el projecte SCORES per la ocupabilitat futura dels esportistes

DESTACATS

Ja ha entrat en funcionament a Sant Cugat, a través de Sant Cugat Creix, el projecte SCORES (Desenvolupament d'Habilitats i Competències en l'Ocupació a través de l'Esport), en el que hi participen 350 esportistes i 150 entrenadors dels 5 clubs que integren l'associació, i que són el Patí Hoquei Club Sant Cugat, el Club Voleibol Sant Cugat, el Club de Rugby Sant Cugat, el Junior FC i el Club Handbol Sant Cugat. Les altres 6 entitats europees aportaran un total de 150 esportistes i 50 entrenadors, el que vol dir que hi prendran part un total de 500 esportistes i 200 entrenadors. Aquest curs formatiu en línia adreçat a esportistes i entrenadors està previst que finalitzi a finals de gener, però ja hi ha organismes, com la Tampere Sports Academy de Finlàndia, que ja han certificat a esportistes i entrenadors o que estan a punt de fer-ho.

Què és l'SCORES?

SCORES és una iniciativa pionera a Europa que pretén connectar a experts acadèmics, voluntaris, representants d'organitzacions esportives i el sector empresarial, amb l'objectiu de crear consciència i millorar el suport als atletes joves en la seva vida esportiva i carrera professional durant i després de la pràctica esportiva. Això és, promoure el reconeixement de l'educació informal adquirida pels esportistes durant la seva carrera per augmentar les seves oportunitats laborals fora de l'àmbit esportiu.

Qui forma part del consorci?

El consorci que executa aquest projecte està format pel Club Natació Banyoles (coordinador del projecte) de Girona, Sant Cugat Creix, Amsterdam University of Applied Sciences (AUAS) d'Holanda, Sport Club Levski Sofia (Bulgària), European Platform for Sport Innovation (EPSI) de Bèlgica, Tampere Sports Academy de Finlàndia, i l'Ajuntament de Mòdena (Itàlia).

A l'SCORES, també estan vinculats indirectament altres agents acadèmics o del món empresarial, com l'àrea de recerca i recursos d'humans d'ESADE, l'associació Sant Cugat Empresarial, la Fundació ADECCO Finland, l'Associació Europea de Clubs Multiesportius (Bèlgica), la Universitat d'Estudis de Regio Emilia (Itàlia), l'Humboldt Universität zu Berlin (Alemanya), la Sammon Keskuslukio Sports High School de Tampere (Finlàndia), l'Sports Schook Vasili Levski de Sofia (Bulgària), el centre de recerca i innovació d'empreses de Mòdena (Itàlia), i l'European Athlete Student.

Carreres Duals

L'enfocament del projecte en el camp de les carreres duals (DC) dels esportistes se centra en l'ocupabilitat i els serveis de suport i, per tant, en promoure l'educació a través de l'esport amb un enfocament especial en el desenvolupament d'habilitats, així com donar suport a la implementació de les directrius de la Unió Europea (UE) sobre Dual Carreres d'esportistes. I tot això, aplicar-ho en l'esport no professional.

Per què un esportista ha de participar en l'SCORES?

-Diversos estudis mostren que només el 3% dels esportistes del món poden viure de l'esport. El més probable és que no siguis un d'ells.

-Un esportista serà més conscient de les seves pròpies competències en relació amb l'esport i que pot traduir-les en competències útils en el mercat laboral.

-Participar en aquest programa li donarà un avantatge sobre altres esportistes que no tenen la mateixa consciència d'haver treballat per al seu propi conjunt d'habilitats i el seu desenvolupament.

Quin és el rol de l'entrenador en l'SCORES?

-Diversos estudis demostren que l'entrenador/personal tècnic té un paper fonamental en el desenvolupament d'habilitats en la vida quotidiana d'un esportista.

-Els entrenadors i personal tècnic poden fer el pont entre l'esport i el mercat d'estudi/treball.

-Gràcies a la gran influència dels entrenadors/personal tècnic en la vida de l'esportista, poden marcar la diferència i fer-los conscients de la importància de les coses, a més dels esports.

Procés de Certificació d'habilitats

Per certificar la formació tramesa, SCORES Academy utulitzarà la plataforma Open Badges. És un programa de Mozilla per documentar i aconseguir reconeixement digital de les qualitats i èxits que s'obtenen fora de l'àmbit acadèmic, facilitant que, qui ho desitgi, pugui emetre, guanyar i mostrar insígnies al web a través d'una infraestructura tècnica i/o publicar-les a les xarxes d'ocupadors a través de LinkedIn. El resultat, ajudar al fet que persones de qualsevol edat obtinguin i demostrin qualitats de segle XXI i puguin accedir a una nova carrera professional o noves oportunitats educatives.

Eines de formació de l'Scores Academy

Programa Formatiu per entrenadors/es:

Què han d'aprendre?

El programa formatiu pels tècnics té els següents components:
1. Taller interactiu per entrenar entrenadors/es que entrenen esportistes en l'aprenentatge de competències i habilitats.
2. Explorar l'entrenador com un coaching de competències que pot maximitzar les qualitats d'una persona esportista.
3. Connectar amb els atletes i crear impacte, en lloc de limitar-se a comunicació unidireccional.
4. Utilitzar diferents mètodes de coaching per millorar les competències i habilitats dels esportistes.
5. Treballar amb atletes que tinguin una doble carrera i/o s'estiguin preparant per a una combinació d'esport i escola o al mercat laboral.

Programa formatiu per a esportistes:

Què han d'aprendre?

El programa formatiu per als i les esportistes té els següents components:
1. Preparar els esportistes per prendre decisions en els camins educatius i de treball.
2. Explorar quines són les seves pròpies habilitats i competències i potenciar les seves qualitats.
3. Explorar com l'esport t'ajuda amb el desenvolupament de les habilitats i competències.
4. Explorar l'entorn laboral i les habilitats que es necessiten en l'empresa.
5. Aprendre a desenvolupar habilitats de valor en el mercat laboral.
6. Treballar amb entrenadors i altres esportistes que es troben en una doble carrera i s'estan preparant per al proper pas en l'educació i/o el mercat de treball.

 

TEXT: Àlex López Puig.

FOTO: Tampere Sports Academy.