Notícies

Els protagonistes d'una història d'amor d'un quart de segle amb l'hoquei sobre patins femení a Sant Cugat

28.01.2021

Els protagonistes d'una història d'amor d'un quart de segle amb l'hoquei sobre patins femení a Sant Cugat

PATI HOQUEI CLUB SANT CUGAT

Amb la classificació per jugar, per primera vegada, el play-off pel títol de l'OK Lliga Femenina i la Copa de la Reina, el primer equip femení del Patí Hoquei Club Sant Cugat ha escrit una de les pàgines més brillants dels 54 anys d'història d'aquesta entitat esportiva local, que es va fundar el 27 de novembre del 1967. Aquest èxit esportiu és fruit del treball de moltes persones -presidents, directius, entrenadors, jugadores i pares i mares-, que des de fa gairebé 25 anys han treballat incansablement per consolidar l'hoquei sobre patins femení a Sant Cugat. El primer equip femení que va tenir el PHC Sant Cugat va començar a rodar la temporada 1997-1998.

Toni Sariol, el responsable de la creació del primer equip femení del PHC Sant Cugat

Toni Sariol, que malauradament va morir el 24 de gener del 2014 a l'edat de 64 anys, va ser el responsable de la creació del primer equip femení del PHC Sant Cugat, quan era el director esportiu de l'Escola d'Iniciació d'aquesta entitat esportiva. Així ho detalla Toni Pérez, president del PHC Sant Cugat entre els anys 1995 i 2004: "Toni Sariol em va proposar fer un equip femení i li vaig dir que sí. Ho havíem de fer perquè teníem noies a l'Escola d'Iniciació, teníem pedrera, com la Maria Rosa Tamburini. Llavors, a Catalunya, ja hi havia alguns equips femenins d'hoquei sobre patins".

Després de Toni Pérez, els presidents Miquel Soler, Keco Marzá i l'actual Raimon Casas han seguit apostant per l'àrea femenina que, en l'actualitat, disposa de 5 equips, amb 5 de les 6 categories possibles (només falta la categoria sub-15). A banda del sénior A, també hi ha un sénior B (2a Catalana), un Fem-17, un Fem-13 i un Fem-11.

Les protagonistes, les jugadores

Algunes de les jugadores que en els seus inicis van marcar una època i van destacar pel seu compromís amb el primer equip del club van ser, entre d'altres, Maria Rosa Tamburini, Amaya Gutiérrez, Marta Muñoz, Mònica Vidal, Marta Garcia, Carmina Tamburini i Laura de los Santos. Carmina Tamburini i Laura de los Santos fa molt poc temps que s'han retirat. Més tard, també van ser clau jugadores com Blanca Soldevila i Carolina Herrera i en l'actualitat, amb un equip renovat i molt jove, destaca la participació de les porteres Cris Elié i Marta Nache, les més veteranes. Entre les noves incorporacions cal destacar el compromís amb el club de Laia Paredes i Aida Antón, entrenadores d'equips de base femenins.

Amb Maria Just, Dana Antón i Alba Costa, el futur assegurat

Però de la pedrera del PHC Sant Cugat pugen molt fort tres noies amb molta projecció. Són Maria Just (15 anys), del Fem-17, però jugadora també dels dos equips séniors; Dana Antón (14 anys), del juvenil B masculí, i Alba Costa (12 anys), del Fem-13. "Són 3 jugadores que vénen de baix amb molta projecció", assegura Maria Rosa Tamburini, segona entrenadora del sénior A femení del PHC Sant Cugat.

El treball dels tècnics

Són molts els entrenadors que durant aquests 24 anys han dirigit el primer equip femení de l'entitat, com Francesc Colomer, Joan Solé, Santi Roca, David Olmo, Jordi Raga, Robert Rué, Josep Antoni Martínez 'Mateo', Jaume Oms i Joan Carné.

La revolució de Beto Borregan

Però el tècnic que no només ha consolidat l'equip a la màxima categoria estatal, l'OK Lliga Femenina, sinó que, a més, també ha estat protagonista en la confecció de l'actual estructura femenina del club és Beto Borregán, que enguany compleix la seva tercera temporada dirigint el primer equip femení del PHC Sant Cugat. Ja en la primera campanya va fer ascendir l'equip a l'OK Lliga, categoria en la qual el PHC Sant Cugat ha competit en diferents etapes.

Després de guanyar el CP Areces i assegurar-se una plaça per jugar el play-off pel títol de l'OK Lliga i la Copa de la Reina, Beto Borregán va assegurar que "tot ha anat massa de pressa. Quan vaig arribar al club vaig dir que pujaríem a l'OK Lliga en la segona o tercera temporada i vam pujar la primera. Després hem consolidat l'equip a l'OK Lliga i ara jugarem el play-off pel títol de l'OK Lliga i la Copa de la Reina, i ho farem amb un equip nou, que hem renovat".

Els pares i mares que voldria tenir qualsevol club

A banda de presidents, directius, entrenadors i jugadores, el compromís i la intervenció de pares i mares de les jugadores ha estat clau en tot aquest procés. Cal destacar les figures de Guillem Tamburini (pare de les jugadores Maria Rosa i Carmina Tamburini), Rosa Fernández (mare d'Amaya Gutiérrez), Maria Miralles (filla de Marta Garcia) i Gus de los Santos (pare de Laura de los Santos), que també ha estat directiu durant moltes temporades.

Maria Rosa Tamburini, el referent

Maria Rosa Tamburini, que és tota una institució al PHC Sant Cugat i a l'hoquei sobre patins femení català i estatal, es va retirar la temporada passada, la 2019-2020, després de 23 temporades defensant la samarreta vermell-i-negre del primer equip femení del PHC Sant Cugat. Va començar amb 12 anys i ho va deixar amb 35 anys. Una esportista que voldria tenir qualsevol equip. Aquesta campanya 2020-2021 és la segona entrenadora del sénior A femení del PHC Sant Cugat, la mà dreta de Beto Borregán. "La classificació pel play-off pel títol de l'OK Lliga i la Copa de la Reina és la continuïtat d'un projecte que va començar fa molts anys, amb moltes anades i tornades. Amb l'arribada del Beto ara fa 3 anys, s'ha estructurat molt bé l'àrea femenina del club. S'ha fomentat la base i les més petites veuen que poden arribar a jugar al primer equip".

Tamburini: "Totes poden ser grans jugadores que poden marcar una època a Sant Cugat"

Amb un equip renovat i molt jove, entre els 18 i 20 anys, excepte l'experimentada i excel·lent portera Cris Elié (28 anys), per a Tamburini és un conjunt "amb molt de futur. Totes poden ser grans jugadores que poden marcar una època a Sant Cugat, però no hem de posar pressió a l'equip".

Al play-off pel títol de l'OK Lliga Femenina i a la Copa de la Reina

El PHC Sant Cugat debutarà al play-off pel títol de l'OK Lliga Femenina el cap de setmana del 13 i 14 de febrer. "Sense tenir la pressió de la permanència en joc, l'objectiu és competir i sumar el màxim de punts possibles, créixer com a equip i sumar minuts de qualitat. Tot això les farà ser jugadores més perilloses", ha explicat Tamburini.

Sobre la participació en la Copa de la Reina, Tamburini ha expressat que "primer hem de veure quin equip ens toca i analitzar-lo, però el més important és que com som un equip molt jove hem de créixer mentalment".

 

TEXT: Àlex López Puig.

FOTO: Sant Cugat Creix.