Notícies

El programa europeu SCORES presenta les seves conclusions en la jornada 'Esport i Coneixement Català a Europa' de SantCugatCreix

08.07.2022

El programa europeu SCORES presenta les seves conclusions en la jornada 'Esport i Coneixement Català a Europa' de SantCugatCreix

SPORTBOARD

En la jornada 'Esport i Coneixement Català a Europa', que ha organitzat SantCugatCreix, amb èxit organitzatiu i participatiu, aquest dilluns, 4 de juliol, a l'auditori d'Esade Creapolis de Sant Cugat, s'han presentat les conclusions del programa europeu SCORES a Sant Cugat, que en el seu dia no es va poder fer per culpa de la pandèmia de la COVID-19. Sota el títol Scores Passport, Esport i Ocupabilitat Empresarial, ho han fet Albert Busquets, gerent del Club Natació Banyoles i coordinador del projecte del consorci SCORES; Concepció Curet, consultora empresarial, i Miquel Martínez, corresponsable de l'àrea de coneixement de SantCugatCreix.

Albert Busquets ha assenyalat que "hem fet un bon treball d'anàlisi, amb eines pràctiques, perquè, ara, els clubs i les entitats puguin treballar tot aquests aspectes".

Albert Busquets gerent del Club Natació Banyoles i coordinador del projecte SCORES. FOTO: SantCugatCreix

 

El projecte SCORES

El projecte SCORES (Desenvolupament de Competències Resultant en la Ocupabilitat a través de l'Esport), del que SantCugatCreix ha estat un dels socis del projecte europeu, és una iniciativa que connecta l'esport i el sector empresarial amb el suport metodològic d'un soci acadèmic. El projecte es va centrar a augmentar les oportunitats d'ocupabilitat dels esportistes mitjançant el reconeixement de les seves habilitats desenvolupades dins de les seves carreres esportives. SCORES va ser dissenyat per contribuir a les estratègies clau de la política de la Unió Europea (UE) sobre carreres duals (DC) per proporcionar més i millor informació sobre carreres duals per al sector de l'esport i els negocis i desplegar eines i mecanismes per promoure l'enfocament de les carreres duals.

L'objectiu general del projecte és contribuir al manteniment dels joves esportistes de la Unió Europea en el seu DC i augmentar les seves oportunitats laborals. Els propòsits específics del projecte són comprendre quins valors, competències i habilitats estan incrustats en les diferents disciplines esportives, dur a terme un programa pilot per millorar i explotar les habilitats dels esportistes, i augmentar la capacitat dels entrenadors com a agents de l'enfocament en les carreres duals per fomentar una xarxa d'organitzacions esportives i del mercat laboral.

36 mesos de feina

El projecte va ser implementat per 6 organitzacions associades de 5 països de la Unió Europea en el termini de 36 mesos. Les activitats del projecte es van estructurar en tres fases. La fase de preparació va donar lloc al desenvolupament del programa pilot que es va implementar i avaluar durant la fase d'implementació i avaluació dins de 4 organitzacions esportives de base associades. Durant la fase de desenvolupament del projecte els socis van dissenyar i configurar la plataforma SCORES i el sistema de certificació d'habilitats.

Els socis del projecte van desenvolupar eines rellevants per a la promoció de carreres duals mitjançant el reconeixement de les habilitats i competències dels esportistes: programa pilot, MOOC SCORES, innovador sistema de certificació, que connecta l'esport i els camps del mercat laboral. Tots ells poden ser replicats per qualsevol organització que proporcioni un enfocament en carreres duals. El projecte va comptar amb la participació d'uns 2.500 entrenadors i esportistes i representants de 65 empreses interessades a contractar joves esportistes.

La jornada 'Esport i Coneixement Català a Europa' l'ha organitzat SantCugatCreix. FOTO: SantCugatCreix

 

Objectius

L'objectiu general del projecte és contribuir al manteniment dels esportistes juvenils de la UE en les seves carreres duals i augmentar les seves oportunitats laborals, proporcionant-los suport per preparar-se per a carreres fora de l'àmbit esportiu, promovent el reconeixement de l'educació informal adquirida durant la seva carrera esportiva. Els socis del projecte estaven seguint el pla inicial de la implementació del projecte i van progressar amb èxit amb la consecució d'objectius específics del projecte: comprendre quins valors, competències i habilitats estan integrats en les diferents disciplines esportives i són preferits pels ocupadors, i desenvolupar conjunts d'eines eficaços perquè les organitzacions esportives els agilitzin i reforcin.

El consorci del projecte considera el Sistema de Certificació SCORES com un projecte de bones pràctiques. En primer lloc, aquest sistema proporciona als esportistes una eina clara per identificar les seves competències adquirides dins de la seva carrera esportiva i transformar-les en les competències requerides pel mercat laboral. En segon lloc, el sistema de certificació proporciona un entorn en línia a través de les xarxes socials de LinkedIn on els atletes i els possibles ocupadors poden reunir-se i establir contactes per a la cooperació. En aquest sentit, aquest System és una part essencial del projecte pel que fa al seu objectiu principal. A més, és una producció intel·lectual molt innovadora basada en l'ús de recursos digitals com Open Badge i LinkedIn.

Els socis del consorci

SantCugatCreix ha format part de les entitats que han tirat endavant aquest ambiciós projecte, coordinat pel Club Natació Banyoles, i on també han estat socis la Universitat d'Amsterdam, l'EPSI belga, l'acadèmia finesa Varala de Tampere, el Club Levski de Sofia (Bulgària) i l'Ajuntament de Mòdena (Itàlia). En aquest projecte han donat suport a SantCugatCreix Esade i Sant Cugat Empresarial.

En 8 anys, 4 programes europeus

En els 8 anys d'existència de SantCugatCreix, ja s'ha projectat a Europa amb 4 programes: l'Ethics For Sports (E4S), l'Scores, l'Sportboard i el Sonar Injuries. Així, amb l'adjudicació dels dos últims programes europeus, l'Sportboard i el Sonar Injuries, SantCugatCreix mostra el seu compromís amb l'esport de Sant Cugat, amb la formació i l'esport de base.

SantCugatCreix està integrat per 6 clubs esportius de Sant Cugat. Són Patí Hoquei Club Sant Cugat, Club Voleibol Sant Cugat, Club de Rugby Sant Cugat, Junior FC, Club Handbol Sant Cugat i Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat.

TEXT: Àlex López Puig.
FOTOS: SantCugatCreix.